fbpx

Iran šalje vojsku u borbu protiv virusa

Ove najoštrije preventivne mjere u Iranu u okviru kampanje protiv širenja bolesti stupile su na snagu nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei naredio oružanim snagama da započnu borbu protiv novog koronavirusa.

Sigurnosnim snagama Irana naređeno je da u naredna 24 sata “isprazne ulice” kako bi obuzdali širenje novog koronavirusa u jednoj od zemalja koje je najviše pogodila pandemija, najavili su danas dužnosnici te zemlje.

Novoosnovana komisija bit će zadužena za nadgledanje operacije koja će se sastojati od “pražnjenja prodavnica, ulica i puteva” nakon odluke donesene na nacionalnoj razini, rekao je general Mohammad Hossein Baqeri u izjavi objavljenoj na televiziji.

Te mjere bi trebale biti primijenjene u naredna 24 sata, dodao je.

Sa 514 smrtnih slučajeva i više od 11.300 zaraženih ljudi, Iran je jedna od zemalja koja je najviše stradala od pandemije, nakon Kine i Italije.

“Tokom narednih deset dana pratit će se cijela iranska nacija, bilo kroz cyber-prostor, telefonom, a po potrebi i lično”, rekao je Baqeri. “I ljudi koji se sumnjiče da su bolesni bit će identificirani.”

Ove najoštrije preventivne mjere u Iranu u okviru kampanje protiv širenja bolesti stupile su na snagu nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei naredio oružanim snagama da započnu borbu protiv novog koronavirusa.

Islamska Republika Iran u svom je najnovijem izvještaju ovog petka objavila još 85 smrtnih slučajeva, što je najviše za jedan dan od objave prvih smrtnih slučajeva, 19. februara.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od te bolesti je umrlo 514 osoba, uz ukupno 11.364 potvrđena slučaja.

Mnogi poslanici, vladini službenici ili bivši zvaničnici zaraženi su bolešću. Neki su umrli.

Ali Akbar Velayati, glavni savjetnik iranskog vrhovnog vođe, stavljen je u karantin, nakon što je kazao da ima “male simptome” novog koronavirusa, navode vlasti.

 

PROČITAJTE I...

Ništa se nije propustilo, na sve se stiglo. SDA je prvoosnovana stranka u BiH. U pola godine je uspostavila stranačku strukturu u svim bitnim mjestima, ne samo u BiH i Jugoslaviji već širom svijeta, do Amerike i Australije. A zatim je spektakularno pobijedila na novembarskim izborima. Atmosfera u “Holiday Innu” tog 26. maja 1990. godine bila je istinski svečana, bili smo ponosni na sebe, na govornike, na prepunu salu, na dobru organizaciju

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!