fbpx

Inšalah, Harkane

“Pokrenuli smo, krenuli smo, sad ćemo, vidjet ćete, oho vam se...” Zbog njegovih se takvih najava sarajevska kantonalna vlast već posprdno naziva “inšalah vlada”, a zašto je to tako, najbolji su dokaz neki od statusa koje je Konaković napisao samo tokom augusta.

PIŠE: Nedim Hasić

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i glasnogovornik kantonalnog premijera Edina Forte, iznimno je aktivan na društvenim mrežama. Skoro godinu dana nakon održavanja općih izbora, a osam mjeseci nakon što je formirana lokalna vlast u Sarajevu, Konaković još uvijek vodi predizbornu kampanju. Tako se Konaković, dok mu se vlada u kojoj koalira bavi košenjem trave oko tramvajskih šina i noćnim radovima krpljenja pruge u kojima učestvuje i resorni ministar (toliko kvalitetno obavljenim da je prva kiša odnijela ta dva kvadrata asfalta), pohvali projektima koje, akobogda, planira sarajevska vlast.

Ne pojašnjava zašto, primjerice, nema gradnje niti jedne transverzale, što debelo kasni gradnja kružnog toka kod Vogošće, za što mu je novac i prostor ostavila prethodna vlast, kao uostalom i za 90 posto svih ostalih projekata, ali mu je budućnost oslikana duginim bojama pa svako malo ispali neku najavu. “Pokrenuli smo, krenuli smo, sad ćemo, vidjet ćete, oho vam se…” Zbog njegovih se takvih najava sarajevska kantonalna vlast već posprdno naziva “inšalah vlada”, a zašto je to tako, najbolji su dokaz neki od statusa koje je Konaković napisao samo tokom augusta.

“Ovdje smo da bi razmotrili šta treba uraditi kroz budžete za ovu i narednu godinu kako bi Veterinarska stanica ponovo profunkcionisala u punom kapacitetu.” Psi lutalice već su u panici, valja im opet u onaj centar u Prači s kojim Konaković, jelte, nema nikakve veze. Pa onda: “Domaćinstva u ulici Poljine, koja godinama traže trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, dobit će vodu. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović posjetili su juče građane ove ulice kojima je u 21. vijeku voda dostavljana cisternama. To će se uskoro promijeniti.” Akobogda.

Idemo dalje. “Vlada KS od 2020. kreće u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija, kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja. Za te svrhe u budžetu se planira grant od 2 miliona KM.” Ukoliko znamo da se Konaković pojavljuje kao glumac u nekim ovdašnjim serijama, jasno je da je taj projekt osuđen na uspjeh.

Pa onda slijedi niz kratkih doskočica koje Konaković naziva crticama. “Javni poziv privatnim vrtićima. Kraj liste čekanja. Vrtić za svu našu djecu.” Da li je na tim listama i privatni vrtić jednog od osnivača stranke Konakovićevih koalicijskih partnera, nije precizirano, ali je cijeli projekat “potpuna” smijurija. Zatim, opet se kreće u nabavku trolejbusa, ali bez zahvale Ademu Zolju za 15 miliona eura. U Sarajevu je prometni haos, parkira se čak i u trakama Titove ulice, ali… “MUP kreće u nabavku helikoptera”, uzbuđeno dahće Konaković.

Dok se ne poleti, vozit će se taksijem. Pa zato: “Na sastanku je potcrtano kako taksi prijevoz ima vrlo važnu ulogu u Kantonu Sarajevo, ali i da su predsjedavajući Konaković i ministar Šteta spremni zajedno sa predstavnicima Udruženja ovu oblast dodatno urediti.” Uređivanje oblasti kao i izražavanje spremnosti uvijek je dobrodošlo. Isto kao i “nabavka najmodernijih uređaja za monitoring kvalitete zraka”. Red je da se još malo pohvale. Pa tako “kupon vrijedi u oba prevoznika gradskog prevoza, zapošljavaju se svi članovi porodica šehida i poginulih boraca, komunalna preduzeća radove izvode noću, svima dostupni registri uposlenih u javnom sektoru, dvostepena je kontrola javnih nabavki, političari prijavljuju imovinu i javno je objavljena, utopljava se više zgrada u jednoj godini nego u cijelom prethodnom mandatu…”

Lijepo, osim jedne sitnice koja kvari ćeif. Sve to čime se Konaković hvali radi se već 25 godina u Kantonu Sarajevo. Štaviše, malo se i ne govori istina. Jer je, primjerice, utopljavanje zgrada u B fazi Ali-pašinog Polja više posla no što Konaković može najaviti, a Forto implementirati. Ali dobro. Lijepo je znati da predsjedavajući Skupštine nešto od najavljenog ponekad i realizira. Bit će tako za koji dan “Povorka ponosa”, koju će osiguravati policajci kojima komanduju Konakovićevi kadrovi, od Vječne vatre do Marijin-Dvora. Razdaljina taman onolika dokle Forto, Kojović, Konaković i jarani i mogu dobaciti.

PROČITAJTE I...

I zato, sve nas hrabri što se, uslijed masovnog širenja virusa korone među Bošnjacima u Sandžaku, na sarajevskoj Vijećnici emitira slika podrške, sandžačke zastave s ljiljanima i polumjesecom na kojoj piše “Jedno srce – jedan narod”. Dušmani laju i negoduju. Uzalud im je jer – sve dok je jednog srca, bit će i jednog naroda.

Normalnog čovjeka ovakav suludi politički avanturizam, odsustvo zdravog razuma i nebriga spram sugrađana ostavlja bez riječi. Kako je moguće da je ovdašnja, uglavnom sarajevska, opozicija spremna raditi protiv interesa države i Bošnjaka, importirati političku nestabilnost te se još i kockati sa životima hiljada sugrađana i vlastitih glasača? Ko su ti ljudi, da li su normalni, imaju li barem mrvu pameti ili morala?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!