fbpx

Inicijativa za obnovu prijepoljske Musale

Novi saziv BNV je iznova aktuelizirao ovu inicijativu, a delegacija Vijeća je posjetila ambasadora Republike Turske Tandžu Bilgić i njegovu zamjenica Ajša Uzer I tom prilikom se razgovaralo o rekonstrukciji Musale u Prijepolju. Ambasador je obećao da će predstavnici TIKE obići početkom narednog mjeseca  ostatke Musale i razmotriti prijedlog o finansiranju njene rekonstrukcije.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji je kao jedan od svojih prioriteta u narednom periodu navelo je obnovu prijepoljske Musale, rijetkog kulturno-historijskog spomenika ovakve vrste na Balkanu. Musala označava prostor ispod vedrog neba na kojem se obavljaju islamski obredi.

Musala ili „džamija pod vedrim nebom“, obično je ograđena zidom od oko dva metra, ima mihrab i minber. Služila je za klanjanje bajram i dženaze namaza, ali i radi kolektivnog upućivanja dova za kišu prilikom velikih suša.

Prijepoljska Musala je bila u funkciji kao vjerski objekat gdje su se klanjale dženaze sve do 1957. godine kada je Narodni odbor opštine Prijepolje zabranio upotrebu. Tada je uklonjeno i nekoliko mezara sa velikim nišanima. Narodni odbor, bez saglasnosti vlasnika, od Islamske zajednice je izuzeo zemljište na kome se nalazila Musala i ustupio ga „Elektromontaži“ za izgradnju magazina i radionice.

Opština Prijepolje je svojim rješenjem iz 1960. godine ustupila ovaj prostor preduzeću čiji je pravni sljedbenik predužeće Svjetlost.

Još  2006. godine u Prijepolju je osnovano udruženje Vakuf,  čiji je primarni cilj bila zaštita i rekonstrukcija Musale. Tada je pokrenuta i inicijativa  da se ovaj objekat stavi u funkciju kao rijedak islamski spomenik. Isticano je da je takvu Musalu osim Prijepolja imala je samo Foča I da se danas samo u Bugarskoj nalazi sličan objekat.

Inicijator ove ideje bio je prijepoljski arhitekta Mehmed Hadžišehović koji je uradio kompletnu situacionu skicu, tako da se tačno znaju gabariti, gdje su bili kameni zidovi, kolika im je bila debljina, gdje se nalazio kamen-mejtaš za stavljanje tabuta sa meitom, gdje je bio mihrab natkriven izduženom arabesknom polukupolom, gdje je bila bogato ukrašena i natkrivena dvokrilna kapija, česma za uzimanje abdesta, kao i minber pokriven drvenom višestranom piramidom, a gdje je bio drvored jablanova.

Još tada udruženje Vakuf je poslao zahtjev Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva da proglasi Musalu kulturno-historijskim spomenikom. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva evidentirao je Musalu kao nepokretno kulturno dobro, što je bio prvi značajan institucionalni korak. To je podrazumjevalo da niko ne može da izvodi radove bez uslova koje propisuje nadlježna služba , pa ni vlasnik parcele. Ostavljen je rok od 2 godine da se dostavi sva potrebna dokumentacija, da se obave istraživanja kako bi se sačinio projekat restauracije. Prijepoljski muzej je pokrenuo i arheološka iskopavanja na ovom lokalitetu kada su pronađeni i ostaci mihraba i zidova Musale.

Novi saziv BNV je iznova aktuelizirao ovu inicijativu, a delegacija Vijeća je posjetila ambasadora Republike Turske Tandžu Bilgić i njegovu zamjenica Ajša Uzer I tom prilikom se razgovaralo o rekonstrukciji Musale u Prijepolju. Ambasador je obećao da će predstavnici TIKE obići početkom narednog mjeseca  ostatke Musale i razmotriti prijedlog o finansiranju njene rekonstrukcije.

Ovaj jedinstveni kulturno- historijski spomenik nastao je početkom 17. Stoljeća i u svom putopisu ga pominje i Evlija Čelebija prilikom njegove posjete Prijepolju.

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • MIRSAD 09.05.2019.

  Postoji jos jedna i to daleko najpoznatija musala u BiH ,a to je musala u Kamengradu kod Sanskog Mosta posvecena Mehmedu Osvajacu.Cudi me da ne znate za ovu musalu !?

  Odgovori
  • Redakcija STAVA 09.05.2019.

   Riječ je o Prijepolju. Gradu koji još uvijek nije u BiH…

   Odgovori
   • MIRSAD 09.05.2019.

    Isticano je da je takvu Musalu osim Prijepolja imala je samo Foča I da se danas samo u Bugarskoj nalazi sličan objekat.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!