fbpx

HOR PREPOROD ILIJAŠ U ARANŽMANU ELDINA HUSEINBEGOVIĆA: Ja sam Bošnjak, dičan junak

Hor BZK "Preporod" Ilijaš promovirao je spot za numeru "Bošnjak" u aranžmanu Eldina Huseinbegovića i po tekstu Muse Ćazima Ćatića. 

Prema riječima predsjednika BZK “Preporod” Ilijaš i koordinatora ovog projekata Adisa Durakovića članovi hora su spot za numeru “Bošnjak”  snimali “na prelijepim lokacijama u okolini Mostara te na lokacijama u Sarajevu i Ilijašu”.

Za tehničku produkciju i video snimanje bila je zadužena Agencija “Media Control” iz Ilijaša.

PROČITAJTE I...

“Globalizacija i tehnologija već su učinile svoje, tako da ljudima više ime i prezime skoro i ne treba, svi smo postali samo brojevi i svuda traže od nas da “ukucamo” neki svoj identifikacioni broj, pa ako niste neki broj, neki konto ili pasvord, ne pomaže vam pa da ste i sam Putin ili Trump. Kako stvari stoje, vlasnici moćnih tehnologija već nas uče da nam mozak i razmišljanje nisu ni potrebni, oni imaju sve za naše glave, istina za naše mukom zarađene pare”

Govor o bosanskohercegovačkoj, a samim tim i bošnjačkoj književnoj produkciji, u stvari, govor je o njenom nepostojanju. To nepostojanje je suštinsko iako nije apsolutno. Knjige i dalje postoje, i dalje se pišu i publiciraju, sve je veći broj “autora”, a svijet društvenih mreža, digitalne štampe i kopirnica na drukčiji način određuje kako se taj status stiče. O savremenoj bosanskohercegovačkoj književnoj produkciji promišljam sa stanovišta pomalo ciničnog i manje-više ogorčenog pogleda s čitateljske margine svog kontinuiranog ali, ipak, nepotpunog uvida u sve objavljene knjige. Rukovodimo se mišlju da je pojedine autore bolje izostaviti nego o njihovim djelima pisati “napamet”. Predstavit ću knjige koje su privukle moju pažnju, a koje su objavljene 2019. i 2020. godine, a pregled koji nudim je u dobroj mjeri reduciran, i trebao bi biti tek kopča za temeljitije preglede kojima bi se, po prirodi stvari, trebali baviti časopisi za književnost i kulturu.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!