fbpx

Hogar mlaki

Wigemarkove izjave toliko su tipične po tome da se izgovori mnogo a ne kaže ništa, te da se u osnovi podrži ono što se deklarativno osuđuje da bi ih se moglo nazvati akašijevskim. Wigemark je, tako, izjavio da “nije upoznat sa svim detaljima”, ali da smatra kako su i RS-u i FBiH potrebne “policijske snage koje odgovaraju potrebama građana”.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Postoji li bolji živući primjer degeneracije međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini od šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka?

Samim svojim javnim nastupom, ali još više svojim izjavama, Wigemark je hodajući podsjetnik da je EU od svoje nekad konstruktivne uloge jačanje Bosne i Hercegovine opet degenerirala na podržavanje kojekakvih partikularnih agendi, baš kao što je to bio slučaj tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prisjetimo se samo da je Wigemark podržao preglasavanje u CIK-u, napao apelaciju SDA za ocjenu ustavnosti imena RS, nazivajući je “skretanjam pažnje sa stvarnih problema”, drugovao s Čovićem kada je predsjednik HDZ-a bio na meti kritika zbog svoga političkog djelovanja, čime je amortizirao kritike i legitimizirao Čovića, podržao i poticao obespravljivanje i samoobespravljivanje bošnjačke djece u Jajcu da bi sada relativizirao namjere vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da preko stvaranja rezervnog sastava policije naprave svoju paravojsku.

Wigemarkove izjave toliko su tipične po tome da se izgovori mnogo a ne kaže ništa, te da se u osnovi podrži ono što se deklarativno osuđuje da bi ih se moglo nazvati akašijevskim. Wigemark je, tako, izjavio da “nije upoznat sa svim detaljima”, ali da smatra kako su i RS-u i FBiH potrebne “policijske snage koje odgovaraju potrebama građana”.

Naveo je i izjave ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača (kojima je Lukač pokušao stvaranje rezervnog sastava opravdati migrantskim pitanjem) ponešto ih dovodeći u pitanje usporedbom sa situacijom u Unsko-sanskom kantonu, koji ima daleko veći migrantski problem nego čitava RS, no niti jednom riječju nije osudio stvaranje rezervnog sastava policije MUP-a RS.

Naravno, šutnja je u ovom slučaju ako ne baš znak odobravanja, a onda barem priznanje da predstavnike EU takve stvari ne zabrinjavaju te da u vezi s tim ne planiraju bilo šta poduzeti, čak ni na nivou verbalne osude.

I upravo je to važna poruka, pogotovo za Bošnjake.

 

PROČITAJTE I...

“Na izborima 2016. nisam izabran, jesam izgubio mandat, ali broj glasova koje sam dobio 2016. u odnosu na 2012. govori o tome da građani nisu bili nezadovoljni nego se jednostavno glasalo po tom nacionalnom ključu. Od brojnih sugrađana hrvatske nacionalnosti dobio sam pohvale za svoj rad i želju da to nastavim, međutim, ovdje je još taj nacionalni predznak izražen bez obzira na to koliko kvalitetno radili, bitno je kako se zovete i iz kojeg naroda dolazite”

“Nije iskreno, a još manje korektno, da na lokalnom nivou, gdje stranke HNS-a imaju većinu, ne dozvoljavaju drugima da ostvare ni minimum političkih prava i proporcionalnu zastupljenost zagarantiranu Ustavom i zakonom, dok na višim nivoima, gdje su u manjini, koriste mehanizme blokade kako bi trajno zadržali instrumente blokade i ostvarili zastupljenost veću od proporcionalne. Dok oni u lokalnoj sredini ne naprave iskorak u tom smislu, mislim da nije vrijeme da im se izlazi u susret i na višim nivoima vlasti”, ističe Šoše

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!