fbpx

Hitna, upomoć

Kulić je jedan od “uglednih ljekara koje je Sebija Izetbegović otjerala s KCUS-a”, a kako se može vidjeti na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva KS, i “ovlaštena osoba” u privatnoj internističkoj ordinaciji “Cardioteam”, udaljenoj stotinjak metara od sjedišta Domova zdravlja.

 Kako su kadrovi donedavno vladajuće sarajevske kantonalne “šestorke” rukovodili sarajevskim javnim poduzećima i ustanovama, najbolje je oslikano na primjeru Domova zdravlja. Tom zdravstvenom institucijom posljednjih mjeseci upravlja Mehmed Kulić, kadar političke strančice pod predsjedavanjem Ibrahima Hadžibajrića.

Kulić je jedan od “uglednih ljekara koje je Sebija Izetbegović otjerala s KCUS-a”, a kako se može vidjeti na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva KS, i “ovlaštena osoba” u privatnoj internističkoj ordinaciji “Cardioteam”, udaljenoj stotinjak metara od sjedišta Domova zdravlja.

E kakvu, zapravo, građani uslugu dobijaju u ustanovi u kojoj se mjesecima direktor i uposleni svađaju gdje će ko od njih parkirati u dvorištu Doma zdravlja, najbolje govori slučaj iz prošle sedmice. Naime, jednoj od pacijentica u Domu zdravlja pozlilo je u čekaonici. Kako je situacija brzo postala ozbiljna, a nesretna žena počela izdisati, očekivalo bi se da će joj neko od ljekara bilo koje specijalnosti pomoći kako bi je reanimirali.

Ali ne. Pored tolikog broja uposlenih, što medicinskog, a još više nemedicinskog osoblja, odlučeno je da se pozove Hitna pomoć?!

Kada su odgovorili na poziv, dežurni u službi Hitne pomoći mislili su da ih neko provocira jer traži njihovu pomoć u domu zdravlja pa su krenuli prekinuti vezu. No, brzo ih je neko s druge strane uspio uvjeriti da je riječ o zaista hitnom slučaju te da trebaju njihovu pomoć!

Pacijentica je srećom preživjela odlazak u dom zdravlja, a drugi pacijenti koji su se zatekli u toj ustanovi zbunjeno su promatrali intervenciju i komentirali kako su sretni što su živi i zdravi izišli iz zgrade u sarajevskoj ulici Vrazova. /R. S./

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!