fbpx

HISTORIJSKI USPJEH TURSKE: ERDOGAN U ISTANBULU OTVORIO BOLNICU OD MILION KVADRATNIH METARA!

Turski Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas u Istanbulu putem video konferencije otvorio gradsku bolnicu Basaksehir, veliki kompleks koji se prostire na oko milion metara kvadratnih sa kapacitetom od 2.682 kreveta

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je njegova zemlja napravila historijski uspjeh u oblasti zdravstva, a to je kazao tokom obraćanja na svečanosti otvorenja prvog dijela gradske bolnice Basaksehir u Istanbulu kojem je prisustvovao putem video konferencije. Riječ je o velikom kompleksu sa 2.682 kreveta koji se prostire na oko milion metara kvadratnih građevinske površine. Sa kapacitetom da dnevno liječi 35.000 pacijenata, kompleks je među najvećim u Evropi po pitanju intenzivne njege.

Erdogan je danas u Istanbulu putem video konferencije otvorio prvi dio Gradske bolnice Basaksehir, a drugi dio ovog ogromnog bolničkog kompleksa biće otvoren 20. maja, kada će bolnica u potpunosti biti u funkciji.

“Veći dio od osam novih gradskih bolnica u Turskoj počinje s radom do kraja godine, ostatak u narednoj”, rekao je Erdogan, te dodao: “U vremenu besmisla međunarodnih institucija Turska je pokazala snagu stajanja na vlastitim nogama”.

Govoreći i o aktuelnoj situaciji oko pandemije koronavirusa, Erdogan je istakao kako svijet ima poteškoće po pitanju respiratora, ali da je Turska taj problem uspješno prevazišla, podsjećajući da njegova zemlja već počela proizvoditi respiratore domaće proizvodnje. Na pojavu domaćeg respiratora osvrnuo se i ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca, kazavši kako Turska danas ima proizveden domaći i nacionalni respirator, i on je spreman za upotrebu. Koca je rekao da će ova bolnica, kada bude potpuno u funkciji, biti najveća bolnica u Europi po kapacitetu pružanja intenzivne njege u jednom kampusu.

Ono što je još specifično za Gradsku bolnicu Basaksehir, jeste činjenica da je u njenoj glavnoj zgradi ugrađeno čak 2.040 seizmičkih izolatora što bolnicu čini “građevinom s najvećom seizmičkom izolacijom na svijetu”. Zahvaljujući izolatorima potresa, bolnica će bez ikakvog ometanja moći obavljati sve operativne aktivnosti za vrijeme ali i nakon najtežeg potresa.

PROČITAJTE I...

Apelujem na sve da provjere svoje podatke i da eventualne greške prijave CIK-u”, kaže Tabaković, svjestan da će biti teško spriječiti zloupotrebe s obzirom na to da “srpska politika u Srebrenici ima na raspolaganju resurse i kapacitete Opštine i kontroliše sve procese”, te da “ta ista politika ima podršku i od određenih političkih opcija.” “U sve ovo je uključen i dio ljudi iz Općinskog odbora SDP-a. Naše informacije govore da oni imaju tijesnu saradnju sa srpskim prijedlogom kandidata za načelnika Mladenom Grujičićem”, rekao je, između ostalog, Tabaković na pres-konferenciji Inicijative Moja adresa: Srebrenica

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!