HDZ-ova medijska “Oluja”

Ovakva vrsta potvora, artikulirana na ovakav način i usmjerena prema Evropi i njenim narastajućim desničarskim centrima, nije niti najmanje naivna ili nepromišljena te je ne treba minimizirati ili otpisivati kao dio nekakvog političkog refleksa.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Histerija u određenim krugovima nastala nakon što je objavljeno da je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ne pokazuje znake smirivanja. Štaviše, postaje intenzivnija i sve ekstremnija.

Prvobitni medijski ataci već dobro poznatih megafona mržnje, koji su Komšićev izbor stavljali u kontekst kolektivne svebošnjačke zavjere da se naudi Hrvatima, stvorili su, nažalost, izuzetno otrovnu atmosferu u kojoj su mnogi pokazali svoje ružno (možda i pravo) lice. Medijskom propagandom stvoren osjećaj pravedničkog gnjeva i stalne ugroženosti otvorio je put za niz izuzetno problematičnih političkih poteza i izjava.

Politički sasvim nekorektno poređenje Željka Komšića s Adolfom Hitlerom, a koje je napravio kardinal Vinko Puljić, sigurno će ući u anale gafova ovdašnjih visokih vjerskih veledostojnika.

Ta i takve izjave kao da su ponudile alibi i za krajnje bezobrazne i umišljene, sasvim nelegalne i neustavne izjave načelnika pojedinih općina naseljenim većinom Hrvatima kako je Komšić persona non grata kojoj je bolje da se ne pojavljuje u granicama njihove nadležnosti, te iste, ali još drskije izjave HDZ-ovih kadrova iz miješanih općina ili čak općina s bošnjačkom većinom, a koje su u nečijim glavama i dalje dio nedosanjane Herceg-Bosne. Ovakvi ratnohuškački nastupi praćeni su i protestima, ali i propagandnom kampanjom u kojoj se izbor Komšića stavlja u kontekst radikalne muslimanske većine koja ugnjetava sirotu kršćansku manjinu.

Maliciozna namjera da se Komšićeva pobjeda iskoristi za pumpanje međunacionalnih tenzija i etiketiranja čitavog bošnjačkog naroda kao ekstrema uočljiva je na vrsti histerične propagande koja tvrdi da je Komšić izabran nakon što su bošnjački glasači instrukcije za “preglasavanje” dobili na džamijskim hutbama i sijelima, pa čak i da je Komšić izabran glasovima velike “vehabijske zajednice”, iako je i najapolitičnijem posmatraču sasvim jasna ljevičarska ideološka opredijeljenost i svjetonazor ogromne većine Komšićevih glasača.

Ovakva vrsta potvora, artikulirana na ovakav način i usmjerena prema Evropi i njenim narastajućim desničarskim centrima, nije niti najmanje naivna ili nepromišljena te je ne treba minimizirati ili otpisivati kao dio nekakvog političkog refleksa.

Nju treba tretirati kao dio nastavka specijalnog rata hrvatske politike protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka koji traje već duže vrijeme.

PROČITAJTE I...

“Merhamet” je, dijeleći tokom svoje historije sudbinu bošnjačkog naroda, djelujući kroz četiri različite države, odnosno državna ustrojstva, preživio brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove, pa će preživjeti i napade zlonamjernih pojedinaca. Naš nijet i naša misija isuviše su značajni da nas takva podmetanja i prepreke mogu skrenuti s puta dobročinstva koji je započet daleke 1913. godine, a koji su trasirali naši preci, tada najznamenitiji Bošnjaci, među kojima su bili i prvi predsjednik “Merhameta” dr. Mehmed Spaho i veliki reis Džemaludin ef. Čaušević, a kasnije i naš rehmetli predsjednik Alija Izetbegović

Naučnici danas, bar u Njemačkoj, mogu objavljivati članke i knjige i imaju potpunu slobodu da brane svaku moguću poziciju. U pravilu im ne prijeti nikakva opasnost zbog toga. S druge strane, u Njemačkoj uočavam fenomene koji se meni lično ne sviđaju. U Njemačkoj postoji desničarska radikalna partija (AfD) i mnogi se boje da bi ona mogla jačati. To, recimo, za posljedicu ima to da se na fakultetima, čak na fakultetima politologije, sprečavaju predavanja mislilaca koji su desničarski orijentirani. I sām sam protiv AFD-a, ali to ne znači da trebamo zabranjivati diskusiju s nekim ko je simpatizer ove stranke. Zabraniti bilo kakvu diskusiju na jednom fakultetu smatram oblikom kukavičluka

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!