fbpx

Halifat uništen, pravde nema

Baguz je nakon godinu dana opet postao isto ono nepoznato i zaboravljeno mjesto na karti Sirije kakvo je bilo i prije nego što je postalo grobnica Halifata. Mjesto u koje se samo polovica od prijeratnih 7000 stanovnika vratila obrađivati zemlju natrpanu minama i leševima.

 

Ovog se ponedjeljka navršila se godina otkako je Mustafa Bali, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, proglasio “kraj halifata”. Bali je govorio iz zabačenog dijela sirijske pustinje, grada Baguza, na granici s Irakom, gdje su takozvanom Halifatu grupe ISIL zadani posljednji udarci.

Godinu dana kasnije, svi osjećaju da pravde nema. Niti su je dobile žrtve ISIL-a niti se njihovim dželatima sudi. Prijestolje na kojem je sjedio Abubakr al Bagdadi, ubijen na sjeverozapadu Sirije u operaciji elitnih američkih snaga 26. oktrobra, jedva da je ostalo prazno pet dana, kada je na njega zasjeo Abu Ibrahim al Hachemí al Qurashi, novi halifa bez halifata.

Ofanzivu na prašnjavu bagušku oazu preživjelo je oko 100 000 ljudi, od kojih je 14.000 stranaca. Ostali su iračke ili sirijske nacionalnosti. ISIL je u petogodišnjoj vladavini na ogromnom dijelu teritorija između Sirije i Iraka u jednom trenutku pod svojom kontrolom imao 7,7 miliona stanovnika.

Godinu dana su zatočeni živjeli u zarobljeništvu u logorima ili pretrpanim zatvorima na sjeveroistoku Sirije među kojima se ističu Al Hol, Ain Isa i Al Roj. Čuvaju ih kurdske milicije koje kažu da su već umorne jer strance njihove zemlje ne žele primiti kako bi im sudile u njihovim pravosudnim sistemima.

Nakon što je Turska pokrenula ofanzivu protiv terorističkih jedinica koje su ugrožavale njezin teritorij, SAD su najavile povlačenje svojih trupa iz Sirije, što je samo djelomično provedeno. Sirijski predsjednik Bashar Al Asad je u raznim intervjuima uvjeravao da će se pripadnicima ISIL-a suditi prema sirijskom nacionalnom zakonu o terorizmu koji dopušta smrtnu kaznu.

Uprava kampa Al Hol traži pomoć. Tvrde da se na tom mjestu, na kojem je zatočeno oko 69.000 ljudi, zatvorenici, pogotovo mladi, ponovo radikaliziraju i to intenzivno. Zato je krajem prošle godine iz tog logora premješteno nekoliko hiljada žena i djece u kamp Al Roj, uključujući više od 360 siročadi.

Godina iza nas nije donijela pravdu žrtvama ISIL-a. Traga se za osam hiljada nestalih, među kojima je oko 3000 žena Yazida koje su u Iraku otete i prodane kao seksualne robinje. Rođaci više od 3000 civila ubijenih u Siriji još uvijek čekaju na kompenzaciju.

Baguz je nakon godinu dana opet postao isto ono nepoznato i zaboravljeno mjesto na karti Sirije kakvo je bilo i prije nego što je postalo grobnica Halifata. Mjesto u koje se samo polovica od prijeratnih 7000 stanovnika vratila obrađivati zemlju natrpanu minama i leševima.

 

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!