fbpx

Hadžikadićevih pristalica i Rusa – trista miliona

Inače, ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje su se Hadžikadić i njegovi opozicioni drugari (s kojima se Hadžikadić vrlo brzo sporječkao) okupili, manje od 2.000 ljudi, u čitavoj historiji Sarajeva samo se tri puta pouzdano okupilo više od 30.000 građana.

Mirsad Hadžikadić jedna je od onih čudnih, ali tako tipičnih pojava bosanskohercegovačke političke scene. Jučer potpuni anonimus, danas samoproglašeni narodni tribun. Novi politički “kolačić” koji oko sebe okuplja ambiciozne, ali neostvarene, sve one koji misle da bi trebali biti dio vlasti, da se pitaju i odlučuju, ali da se pritom ne upuštaju u dugotrajan uspon unutar struktura već etabliranih političkih stranaka već da preskoče cijeli proces.

I u tom smislu Hadžikadić je gotovo stereotip jer jedna od zakonitosti ovdašnje političke scene kaže: što manja stranka, to veći apetiti. Tako je bilo i s Mirsadom Hadžikadićem, koji se tokom prošlih općih izbora kandidirao ni manje ni više nego za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kojem se danas priviđaju desetine hiljada vjernih pristalica koje je navodno okupio na protestima 30. maja.

Interesantna je Hadžikadićeva potreba da u svakom od intervjua koje je dao ovih dana naglašava ovaj broj, kao da ga on, a ne budući izborni rezultati, legitimira kao ozbiljnu javnu ili političku pojavu.

Može biti da se odgovor za Hadžikadićevu opsesiju brojem 30.000 krije u tome što je u stvarnosti na proteste koje je organizirao, a koje je podržala de facto cijela opozicija, izašao vrlo mali broj ljudi, toliko da ga ne bi mogao izglasati u bilo koje zakonodavno tijelo veće od općinskog.

 

 

Kako su već mnogi primijetili, “ako laže koza, ne laže dron”, iz objavljenih fotografija jasno se može uočiti da Hadžikadić nije okupio niti 2.000, a kamoli 30.000 ljudi. To postaje jasno pogotovo kada se prostor na kojem se održao skup izmjeri pomoću mapchekinga, alata koji dodatno potvrđuje izuzetno skroman broj okupljenih Hadžikadićevih pristalica. Da je zaista bilo 30.000 ljudi, bila bi popunjena približno trećina Trga Bosne i Hercegovine, a Mirso i jarani nisu uspjeli napuniti niti trotoar.

Inače, ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje su Hadžikadić i njegovi opozicioni drugari (s kojima se Hadžikadić vrlo brzo sporječkao) okupili manje od 2.000 ljudi, u čitavoj historiji Sarajeva samo se tri puta pouzdano okupilo više od 30.000 građana.

Prvi put je to bilo u aprilu 1992. godine, za vrijeme onih nesretnih protesta za mir, drugi put prilikom jednog od najmasovnijih skupova u historiji Bosne i Hercegovine, dženaze rahmetli Aliji Izetbegovića 2003. godine, te treći put na novogodišnjem koncertu Dine Merlina 2017. godine. Zanimljivo je da Hadžikadić šetnju svojih malobrojnih pristalica zapravo megalomanski poredi s presudnim historijskim događajima, najznačajnijim bošnjačkim ličnostima i najpopularnijim umjetnicima.

Ma šta rekli, našega Mirsu svakako ne možemo optužiti za lažnu skromnost ili manjak ambicije, mada ostaje pitanje kako čovjeku koji je spreman da ovako infantilno izmišlja i laže, da se sramoti u vezi s nečim što je potpuno jasno i golim okom vidljivo, vjerovati u bilo čemu – od biografskih podataka pa do političkih namjera. /M.D./

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Ferhat Korajac 05.06.2020.

    Poštovanje,

    Čitam Vaše tekstove, lijepo pišete, zanimljivo…Posebice su mi interesantni članci o bošnjačkim zaboravljenim veličinama. Jedino mi smeta što ste “prepoznatljivi” u odbrani jedne strane za koju navijate. I to mi je razumljivo, ali kada stajete u obranu nečega što je neobranjivo, to Vam baš nije po etici, kodeksu i moralu, za koje se zalažete.

    Želim Vam još mnogo članaka i još mnogo više čitalaca!

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!