fbpx

Gubitak italijanskih klubova

“Ako vlada ne poduzme mjere za pomoć tim klubovima, 75 posto njih imat će ozbiljne finansijske poteškoće. To je vrlo ozbiljan problem za manje kategorije, ali i za klubove Serije A. “Juventus” je, naprimjer, klub koji u ovo vrijeme, nakon 80 miliona godišnje investicije u Cristiana Ronalda, posluje s gubicima od oko 130 miliona godišnje.

 

Italijanski fudbal, koji je zbog virusa korona suspendiran najmanje do 3. aprila, suočio se s ozbiljnim ekonomskim posljedicama, s gubicima od milijardu eura. Širenje virusa već je prouzročilo milionske gubitke u prihodima, a šteta na razini televizijskih prava i sponzora može ozbiljno utjecati na 75 posto profesionalnih klubova, tvrdi ekspert Marco Bellinazzo.

U vrijeme kada je italijanski fudbal bilježio značajan rast, kad klubovi poput “Intera” i “Milana” prosječno bilježe više od 50.000 gledaoca po utakmici, pandemija i neizbježno zatvaranje turnira mogu imati posljedice ne samo u kratkom roku već i u narednim godinama.

“U Italiji prihod od televizijskih prava iznosi 1,4 milijarde godišnje, u komercijalnom području koje vrijedi oko 600 miliona godišnje za cijelu seriju A. Dio sezone je već odigran, pa govorimo o 600 miliona eura gubitka za televizijska prava i oko 200 miliona eura štete od sponzora”, objašnjava Bellinazzo.

“Njima se dodaje oko 150 miliona gubitaka od ulaznica. Govorimo o šteti od oko milijardu eura.” Problem je niz lančanih reakcija u narednim godinama. “Svi dijelovi sistema će imati gubitke. Razmislimo o gubicima televizija; možda više neće biti kapaciteta da nude iznose veće od 700 miliona, kao u slučaju platforme ‘Sky’.”

Italijanski fudbal ima stotinu profesionalnih klubova i procjenjuje se da će se njih 75 posto suočiti s ozbiljnim poteškoćama u podmirenju računa.

“Ako vlada ne poduzme mjere za pomoć tim klubovima, 75 posto njih imat će ozbiljne finansijske poteškoće. To je vrlo ozbiljan problem za manje kategorije, ali i za klubove Serije A. “Juventus” je, naprimjer, klub koji u ovo vrijeme, nakon 80 miliona godišnje investicije u Cristiana Ronalda, posluje s gubicima od oko 130 miliona godišnje. Gubitke je do tada rješavao prodajom fudbalera”, nastavlja Bellinazzo i zaključuje: “Ovaj bi problem mogao biti pogoršan strukturalnom krizom u italijanskom i evropskom fudbalu, koja može značiti manji broj kupaca za najskuplje fudbalere”, zaključio je italijanski stručnjak.

 

PROČITAJTE I...

Trijumf iz Rima ponovio je četiri godine kasnije u Tokiju, s još jednim svjetskim rekordom, ali ovaj put u patikama. Prije Bikile niko nije dva puta pobijedio na olimpijskom maratonu. Njegov podvig i dalje zadivljuje svijet i posvećene su brojne knjige.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!