fbpx

Gubitak italijanskih klubova

“Ako vlada ne poduzme mjere za pomoć tim klubovima, 75 posto njih imat će ozbiljne finansijske poteškoće. To je vrlo ozbiljan problem za manje kategorije, ali i za klubove Serije A. “Juventus” je, naprimjer, klub koji u ovo vrijeme, nakon 80 miliona godišnje investicije u Cristiana Ronalda, posluje s gubicima od oko 130 miliona godišnje.

 

Italijanski fudbal, koji je zbog virusa korona suspendiran najmanje do 3. aprila, suočio se s ozbiljnim ekonomskim posljedicama, s gubicima od milijardu eura. Širenje virusa već je prouzročilo milionske gubitke u prihodima, a šteta na razini televizijskih prava i sponzora može ozbiljno utjecati na 75 posto profesionalnih klubova, tvrdi ekspert Marco Bellinazzo.

U vrijeme kada je italijanski fudbal bilježio značajan rast, kad klubovi poput “Intera” i “Milana” prosječno bilježe više od 50.000 gledaoca po utakmici, pandemija i neizbježno zatvaranje turnira mogu imati posljedice ne samo u kratkom roku već i u narednim godinama.

“U Italiji prihod od televizijskih prava iznosi 1,4 milijarde godišnje, u komercijalnom području koje vrijedi oko 600 miliona godišnje za cijelu seriju A. Dio sezone je već odigran, pa govorimo o 600 miliona eura gubitka za televizijska prava i oko 200 miliona eura štete od sponzora”, objašnjava Bellinazzo.

“Njima se dodaje oko 150 miliona gubitaka od ulaznica. Govorimo o šteti od oko milijardu eura.” Problem je niz lančanih reakcija u narednim godinama. “Svi dijelovi sistema će imati gubitke. Razmislimo o gubicima televizija; možda više neće biti kapaciteta da nude iznose veće od 700 miliona, kao u slučaju platforme ‘Sky’.”

Italijanski fudbal ima stotinu profesionalnih klubova i procjenjuje se da će se njih 75 posto suočiti s ozbiljnim poteškoćama u podmirenju računa.

“Ako vlada ne poduzme mjere za pomoć tim klubovima, 75 posto njih imat će ozbiljne finansijske poteškoće. To je vrlo ozbiljan problem za manje kategorije, ali i za klubove Serije A. “Juventus” je, naprimjer, klub koji u ovo vrijeme, nakon 80 miliona godišnje investicije u Cristiana Ronalda, posluje s gubicima od oko 130 miliona godišnje. Gubitke je do tada rješavao prodajom fudbalera”, nastavlja Bellinazzo i zaključuje: “Ovaj bi problem mogao biti pogoršan strukturalnom krizom u italijanskom i evropskom fudbalu, koja može značiti manji broj kupaca za najskuplje fudbalere”, zaključio je italijanski stručnjak.

 

PROČITAJTE I...

Zambija je dugo čekala na veliki rezultat, ali napokon su uspjeli, 18 godina nakon tragedije u kojoj je poginulo 18 nogometaša. Chipolopolo (Bakreni meci) također nisu bili favoriti za osvajanje Afričkog kupa 2012, ali su napredovali u kvalifikacijama. Bwalya, sada u penziji, tada je bio predsjednik Saveza. Do polufinala Zambija je sve svoje utakmice igrala u Ekvatorijalnoj Gvineji, ali finale se igralo u Gabonu, u Librevilleu, na mjestu nesreće.

Baskijski tim ne korača sam u svom cilju razvoja modela digitalnog kluba u 21. stoljeću. U novembru 2019. Real Sociedad predvodio je takozvani Sport Innovation Alliance, savez 22 ekipe iz 21 različite zemlje, uključujući talijanski Cagliari, nizozemski Feyenoord i Brazilski Vasco da Gama, kako bi se zajedno suočili s razvojem inovacija za poboljšanje ekonomske sportske strukture.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!