fbpx

Grčka nastoji prikriti kršenja ljudskih prava i zločine nad azilantima

Grčka pod okriljem EU-a nastoji prikriti kršenja ljudskih prava i zločine nad azilantima. Umjesto što okrivljuju Tursku, pozivamo EU i Grčku da ispune svoje obaveze i poštuju prava tražitelja azila, poručeno je iz MVP-a Turske

 

Grčka pod okriljem Evropske unije (EU) nastoji prikriti kršenja ljudskih prava i zločine nad azilantima. Umjesto što okrivljuju Tursku, pozivamo EU i Grčku da ispune svoje obaveze i poštuju prava tražitelja azila, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy reagovao je pisanom izjavom na jučerašnje izjave ministra vanjskih poslova Grčke Nikosa Dendiasa i evropskog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u vezi s migrantima na turskoj granici.

“Dendiasove izjave jučer na tursko-grčkoj granici s visokim predstavnikom EU-a Borrellom prije svega su nova manifestacija nastojanja Grčke da prikrije kršenja ljudskih prava i zločina nad azilantima pod okriljem EU-a”, naveo je Aksoy.

Podsjetio je na izjavu povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe Dunje Mijatović da je “zaštita dostojanstva izbjeglica moralna i pravna obaveza koju države članice moraju poštivati”, te poručio:

“Umjesto što okrivljuju našu zemlju, pozivamo EU i Grčku da ispune svoje obaveze i poštuju prava tražitelja azila. Dendiasove izjave o Egejskom moru i istočnom Sredozemlju potpuno su nepovezane sa stvarnošću. Grčka bi se trebala konačno probuditi iz sna u kojem misli da Južni Kipar i Tursku može zatvoriti u svoje obale i shvatiti da je takvo nešto u suprotnosti s međunarodnim pravom.”

Podvukao je kako Grčka neće imati koristi od uspostavljanja zlih saveza protiv Turske i zloupotrebe EU-a.

“Umjesto toga, trebala bi poštivati ​​zakonita prava i interese Turske. Grčka bi trebala pokušati riješiti stvari tako što će razgovarati s nama, umjesto da se nada traženju pomoći od drugih. To je ono što zahtijeva i međunarodno pravo i susjedstvo”, zaključio je Aksoy.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!