fbpx

Grantovčani

Koliko daleko ide mržnja prema svemu što ne pripada krugu stranaka čiji utjecaj seže od Baščaršije do Marindvora, pokazuju i tekstovi njihovih medijskih plaćenika koji više i ne kritiziraju nego otvoreno prijete. No kada se piše zaslijepljen mržnjom, onda se pišu gluposti.

 

Ko svakodnevno prati sarajevske medije na internetu i televiziji, trebalo mu je desetak dana da shvati da postoji nezvanična koalicija nekolicine redakcija, sveprisutnih analitičara opće prakse, kolumnista, umjetnika sa strankama koje su donedavno činile kantonalnu vlast. Tada je u tim medijima, uz artiljerijsku podršku na društvenim mrežama i forumima, bespogovorno glorificiran svaki potez građanske, urbane, “najbolje vlasti ikada”, koja je za mjesec uradila više nego prethodnici za 20 godina.

Kako niko mimo Facebooka nije mogao vidjeti rezultate tog rada, “bila jednom jedna vlada” je pala, a ta se medijska mašinerija okrenula dogovornom novinarstvu. Pa po dogovoru, u isto vrijeme i sinhronizirano s čelnicima smijenjenih stranaka, krene paljba nakon nekog od poteza vladajućih političara. To što je žena oboljela od virusa korona satima čekala da joj neko pomogne u ambulanti u jednom domova zdravlja kojim rukovodi kadar nekadašnje šestorke nije bilo toliko zanimljivo koliko maska Fadila Novalića.

Kada Vlada Republike Srpske otvori račun za donacije, onda je to pohvalan potez i stvaranje fonda solidarnosti, ali kada to isto uradi vlast u Sarajevskom kantonu, jer svakodnevno mora odgovoriti na stotine upita ljudi i kompanija koji žele donirati novac, a ne znaju kako ni kome, onda krene rafalna paljba i salva ismijavanja.

S istih položaja i uvijek s istih (medijskih) adresa, da bi na kraju, kao biber po pilavu, došlo saopćenje Naše stranke, koja osuđuje otvaranje računa i donacije smatra uvredljivim. Iz stranke koja sva počiva na grantovima, paušalima i donacijama.

Koliko daleko ide mržnja prema svemu što ne pripada krugu stranaka čiji utjecaj seže od Baščaršije do Marindvora, pokazuju i tekstovi njihovih medijskih plaćenika koji više i ne kritiziraju nego otvoreno prijete. No kada se piše zaslijepljen mržnjom, onda se pišu gluposti.

“Aktuelna Vlada KS ne bi trebala zaboraviti da nisu Vlada građana, već da su Vlada političara iz koalicione trojke, kao što mi nećemo zaboraviti kako je i zašto došlo do ove Vlade, i kao što nećemo zaboraviti premijera koji je u svom ekspozeu, koji nam je čitao suhih usta, u jeku pandemije, borbu protiv korona virusa – zaboravio spomenuti”, napisat će “novinarka” u jednom od komentara nakon otvaranja računa za donacije.

Ko su to “mi” i kome to “mi” prijete? Čija je to bila vlada koju su činile stranke koje su dobijale isto onoliko glasova koliko i sam načelnik jedne od sarajevskih općina, vlada građana ili inozemnih ambasada koje su ih naglavačke pogurale u taj projekt obilato finansirajući grantovima njihove medijske pratioce?

Čija je to danas kantonalna vlada koja je dobila 95 hiljada glasova građana Sarajeva na općim izborima?

Matematika je jasna, vlast čine oni koji imaju više glasova i koji imaju većinu u parlamentima, na žalost urbanih, a u suštini jadnih (malo)građanskih medija i njihovih ostrašćenih piskarala koji građanima smatraju samo glasače njihove stranke. /D. Hadžić/

PROČITAJTE I...

Bilo kako bilo, u Brčko distriktu BiH na sceni je homogenizacija srpskih političkih i nacionalnih subjekata i smušenost dijela bošnjačkog političkog i nacionalnog establišmenta. U sociološkom smislu, establišment je društveni, stručni ili politički sloj koji vlada određenim dijelom društvenog života.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!