fbpx

Fata Orlović : Dočekali smo da nam se naše vrati

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju. Krajnji rok za izmiještanje crkve, prema presudi, je 1. april

Nana Fata Orlović je, nakon četiri mjeseca boravka u Sjedinjenim Američkim Državama kod djece, danas došla svojoj kući u Konjević-Polje.

“Dočekali smo da nam se naše vrati, da dođemo ovdje, sjednemo i popijemo kahvu”, kaže nana Fata na početku razgovora za Anadolu Agency (AA).

Rok za izmještanje crkve koja se nalazi u njenom dvorištu je 1. april, a nana Fata se nada da će taj rok biti ispoštovan.

“Trebalo bi da bude, jer trebalo bi da se postide nikoga osim mene. Ja sam patila, deverala. Mojoj djeci je patnja”, govori nana Fata i dodaje da je “borba trajala 20 godina”.

U vrijeme povratka nane Fate Orlović iz SAD-a počeli su i radovi na uklanjanju nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u njenom dvorištu. Poslije dvodecenijske iscrpljujuće pravne borbe i presude Evropskog suda za ljudska prava od 1. oktobra 2019. godine, nana Fata napokon može odahnuti i reći da je istrajala u svojim namjerama.

“Ja sam poštovala zakon 20 godina, i kažu, ima taj zakon, i dočekala sam ga. Ne budu li ga poštovali, neću ni ja njih”, ističe nana Fata i dodaje da je ona u Konjević-Polju “u svom-na svom”.

Poručuje kako svako treba da se bori za svoje, kao što je to i ona činila i još uvijek čini.

“Duga borba, i bolest je došla, i svašta je bilo. Na sramotu bilo svakom ko je ovo uradio. Trebao je raditi ono što je trebao. Kada je uzeo ovo da radi, ja sam četiri godine išla na suđenje. Ja sam na svom-u svom”, kaže nana Fata i dodaje:

“Ja sam se izborila za svoje. Svakome bih rekla, čije je god oduzeto, nek’ se bori, a ko je god ispustio, nek’ se vrati, bolje mu je neg’ tuđe. Neće ovo biti sad iza ovog rata kao prije iza ratova, sad će svako svoje tražiti, i za pedeset godina.”

Dodaje kako joj se, nakon što je dobila presudu Evropskog suda za ljudska prava, niko nije javljao, ali da je upoznata s tim da su određene stvari iz crkve iznijete. Ne zna tačno kada će početi uklanjanje crkve iz njenog dvorišta, ali se nada da će predviđeni rok biti ispoštovan.

“Sud, kad je presudio, meni su javili i rekli da je od marta do 1. aprila rok da se izmjesti. Vidjećemo, eto”, kaže nana Fata, koja dodaje da je još zdravlje služi, uprkos godinama.

“Zdravlje služi, godina je 77. Djeca su po svijetu. Zahvaljujem se Allahu na svemu”, kaže nana Fata.

Svim ženama čestitala je 8. mart, a posebno novinarkama.

“Čestitam po cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo iz Konjević-Polja. Čestitam novinarkama. Novinari su najbolji, jer da njih nije, ne bi se ništa znalo”, kaže nana Fata i dodaje da je najsretniija kada dođe svojoj kući.

Nedavno su iz crkve, koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila krajem 90-ih godina prošlog vijeka na imovini, u dvorištu, koju je u vrijeme rata i agresije na BiH 1992.-1995. Fata Orlović morala napustiti zajedno sa sedmero djece i suprugom koji je pogubljen tokom rata, iznesene stvari kako bi se moglo izvršiti izmještanje objekta na drugu lokaciju.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Sud je utvrdio kako je propust “vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu”.

Krajnji rok za izvršenje presude je 1. april. Prema dosad raspoloživim informacijama, crkva će biti izmještena u Bratunac.

(AA)

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!