fbpx

Facebook, laži i videotrake

Svaka od ovih fotografija širila se internetom kao autentična fotografija s nekog od mjesta na kojima se protestiralo ili kao fotografija boraca Armije RBiH. Ali, kad se pažljivije pogleda, odmah se uočava da niti jedna od njih nema veze ni s protestima boraca ili uopće s Bosnom i Hercegovinom.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Bespuća interneta nekada zaista mogu djelovati kao istinska divljina i vjetrometina na kojima se nalaze stvari nastale kao posljedica nekog slučajnog uzorka. No, u suštini, i to je rezultat ljudskog djelovanja te pojave na koje nailazimo pokazuju neki dominantan trend koji je posljedica organiziranog djelovanja grupe ili više grupa ljudi.

Takav je slučaj i s fenomenom poznatim kao “fake news”, koji je ovih dana, a povodom protesta, postao posebno izražen na onome što bismo mogli nazvati bh. internet-prostorom. Samo iz ovog kolaža u prilogu možemo vidjeti da postoji ozbiljna, sinhronizirana i organizirana namjera širenja lažnih vijesti i dezinformacija, a radi utjecaja na javnost u najgorem mogućem obliku, njenom huškanju protiv reda i mira.

Svaka od ovih fotografija širila se internetom kao autentična fotografija s nekog od mjesta na kojima se protestiralo ili kao fotografija boraca Armije RBiH. Ali, kad se pažljivije pogleda, odmah se uočava da niti jedna od njih nema veze ni s protestima boraca ili uopće s Bosnom i Hercegovinom.

Na prvoj se fotografiji, sudeći po opremi, očigledno ne nalaze pripadnici policije niti jednog kantona ili Federacije BiH, a čempresi ukazuju na to da se ne radi ni o Šićkom Brodu, kako to tvrdi portal Novost.ba, koji je širio ovu fotografiju. Ustvari, riječ je fotografiji crnogorske policije nastaloj u Podgorici. Fotografija vojnika u snijegu nastala je u indijsko-pakistanskom sukobu na obroncima Himalaja i nema nikakve veze s borcima Armije RBiH ili Vlašićem.

Treća fotografija nastala je u Sarajevu tokom protesta u februaru 2014. godine, što znači da nema veze niti s današnjim vremenom niti Tuzlom. I četvrta je ovih dana često korištena, ali je zapravo riječ o fotografiji iz 2012. godine preuzetoj s tportal.hr iz susjedne države koja prikazuje pripadnike MUP-a Republike Hrvatske.

A peta fotografija, zloupotrebljavana i prilikom pokušaja državnog udara 2014. godine, na kojoj djevojka plačući grli policajca, prikazuje Bugarkinju Desislavu Nikolovu, a nastala je tokom protesta u Bugarskoj 2013. godine.

 

PROČITAJTE I...

Magazin „Biserje“ ekskluzivno je objavio obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića povodom Dana Bošnjaka. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je biti visoki pokrovitelj Svečane akademije koja se večeras trebala održati u Sarajevu, a koja je odgođena u skladu s preporukama nadležnih organa zbog aktuelne epidemiološke situacije. BZK „Preporod“ ove godine Dan Bošnjaka obilježava u online formatu širom Bosne i Hercegovine, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijapori.

Sazivanje Prvog bošnjačkog sabora, demokratska i slobodna atmosfera u kojoj se odvijao, odluke i zaključci koji su doneseni, nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano te dalekosežne posljedice koje je polučio predstavljaju historijsku vododijelnicu, trenutak kada su poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konačno postali moderan politički narod koji se čvrsto opredijelio ne samo da opstane već i da stupi na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!