fbpx

Evropski tinejdžeri organiziraju “corona party’s”

Institut Robert Koch (RKI), tijelo zaduženo za kontrolu i prevenciju bolesti, do petka je imalo 13 957 potvrđenih slučajeva i 31 smrt. A od ponedjeljka mole ljude da ne pozivaju prijatelje u svoje domove i da ne idu na privatne zabave.

 

“Drage komšije: budući da su svi klubovi i kafići zatvoreni zbog koronavirusa, imamo zabavu kod kuće ove subote.” To je pisalo na plakatima polijepljenim prošlog vikenda u berlinskom Charlottenburgu, kvartu u kojem su vlasti zabranile “noćni život”.

Na plakatu je još stajalo: “Kome dosadi u svoja četiri zida, može doći: četvrti kat, lijeva vrata. Nemojte dolaziti ako ste stariji od 60 godina ili ispod 18 godina; ili ako imate groznicu, kihanje ili kašalj. Pažnja: ponesite svoj toaletni papir! ”

To je bila jedna od mnogih korona zabava, kako su ih nazvali policija i njemački mediji, koje su se ove sedmice proširili poput epidemije otkako su savezna vlada i vlade njemačkih država odlučile na zatvaranje dućana i velikih objekata i pozvali građane da izbjegavaju socijalni kontakt kako bi zaustavili infekcije. Samo je Bavarska naredila karantin.

Institut Robert Koch poziva ljude da “napokon shvate realnost” i izbjegnu socijalni kontakt

Od ponedjeljka grupe tinejdžera i mladih, koji su slobodni jer su škole i fakulteti zatvoreni zbog Covid-19, pokrenuli su “Corone-Partys” uz pivo i muziku na otvorenom. Policija je morala takve zabave raspustiti u parkovima u Berlinu, Münchenu, Nürnbergu, Freiburgu, Bielefeldu, Dresdenu…

Ali fenomen neodgovornih mladih koji zajedno piju u bliskom fizičkom kontaktu usred epidemije, kao da ne postoji sutra, događa se i u drugim zemljama zahvaćenim koronavirusom koji nisu pribjegli zatvaranju stanovništva, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili saveznih država u SAD.

Čak i u zemljama koje su zabranile izlazak iz kuće, osim u hitnim slučajevima, poput Italije, Španije, Francuske ili Belgije , također su otkriveni takvi sastanci. U većini slučajeva organiziraju ih tinejdžeri, dvadesetogodišnjaci ili mladi odrasli ljudi.

“Nerazumljivo je da neki i dalje roštiljaju kao da se ništa nije dogodilo ili organiziraju Corona-Partys“, izjavila je šokirana njemačka ministrica porodice, starijih osoba, žena i mladih Franziska Giffey, koja je apelirala na mlade iz svoje zemlje da se prestanu ponašati ovako.

Međutim, bez obzira na dob, mnogi Nijemci nisu spremni promijeniti svoje navike zbog koronavirusa. Vlasti su u očaju jer mnogi ne slušaju naredbe o ostanku kod kuće izuzev nužde. Prošle srijede kancelarka s e orala obratiti u televizijskom prijenosu kako bi zatražila “za kolektivnu solidarnost” a koronavirus je označila kao najveći izazov za zemlju od Drugog svjetskog rata.

Institut Robert Koch (RKI), tijelo zaduženo za kontrolu i prevenciju bolesti, do petka je imalo 13 957 potvrđenih slučajeva i 31 smrt. A od ponedjeljka mole ljude da ne pozivaju prijatelje u svoje domove i da ne idu na privatne zabave.

PROČITAJTE I...

Magazin „Biserje“ ekskluzivno je objavio obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića povodom Dana Bošnjaka. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je biti visoki pokrovitelj Svečane akademije koja se večeras trebala održati u Sarajevu, a koja je odgođena u skladu s preporukama nadležnih organa zbog aktuelne epidemiološke situacije. BZK „Preporod“ ove godine Dan Bošnjaka obilježava u online formatu širom Bosne i Hercegovine, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijapori.

Sazivanje Prvog bošnjačkog sabora, demokratska i slobodna atmosfera u kojoj se odvijao, odluke i zaključci koji su doneseni, nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano te dalekosežne posljedice koje je polučio predstavljaju historijsku vododijelnicu, trenutak kada su poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konačno postali moderan politički narod koji se čvrsto opredijelio ne samo da opstane već i da stupi na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!