fbpx

EU tetoši Hrvatsku

Hrvatska je zemlja koja ne poštuje odluke Međunarodnog arbitražnog suda u graničnom sporu sa Slovenijom, ne poštuje odluku Haškog suda kojom su pojedini visoki čelnici HDZ-a osuđeni za UZP prema BiH. Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nema riješena granična pitanja ni s jednim susjedom izuzev Mađarske, pošto je državnu granicu s njom naslijedila od bivše SFRJ.

Sve dok EU ima nestabilnu regiju Zapadnog Balkana, neće se moći baviti ključnim pitanjima i dugoročnim strateškim pozicioniranjem u međunarodnim okvirima, poručili su analitičari pred početak jesenjeg briselskog samita EU 17. i 18. oktobra.

Tvrde i kako EU svojom politikom (ne)proširenja faktički gura u “zagrljaj” Rusije države Zapadnog Balkana, da bi kasnije te iste zemlje optužila za tijesne veze i saradnju s Rusijom. Međutim, zabrinutost čelnika EU za Zapadnim Balkanom u stvarnosti je potpuno drugačije. Naime, pojedine države članice EU postavljaju uvijek nove uvjete, odnosno kriterije za članstvo za države Zapadnog Balkana, iako eksperti upozoravaju da već sada 15 država članica EU ne bi moglo u potpunosti ispuniti uvjete za članstvo koji se traže od država Zapadnog Balkana.

Pri tome se navodi kako su Bugarska i Rumunija primljene u članstvo, ali nedavno i Hrvatska, kojima su pogledali “kroz prste” prilikom njihovog punopravnog učlanjena. Čak je 2004. godine u punopravno članstvo primljeno 9,5 država, jer je primljena samo polovina Kipra. Navode se i francuska pokrajina Korzika i italijanska pokrajina Sicilija, u kojima regulativa EU ni izbliza ne funkcionira kako to zahtijevaju EU standardi, propisi i direktive, piše u analizi IFIMES-a.

Hrvatska je zemlja koja ne poštuje odluke Međunarodnog arbitražnog suda u graničnom sporu sa Slovenijom, ne poštuje odluku Haškog suda kojom su pojedini visoki čelnici HDZ-a osuđeni za UZP prema BiH. Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nema riješena granična pitanja ni s jednim susjedom izuzev Mađarske, pošto je državnu granicu s njom naslijedila od bivše SFRJ.

Republika Hrvatska će od 1. januara 2020. godine predsjedavati Vijećem Evropske unije. U fokusu njenog predsjedavanja bit će i Zapadni Balkan, na kojem je u konfliktu skoro sa svim državama. Postala je konstanta da zvaničnici Hrvatske zloupotrebljavaju članstvo te države u EU i NATO kada su u pitanju BiH i Srbija, a očekuje se uskoro da će to početi raditi i u Vijeću Evrope (CoE), gdje je generalna sekretarka postala bivša hrvatska ministrica.

Institucije EU i NATO-a ne reagiraju na eklatantnu zloupotrebu članstva u EU i NATO-a i jasno se da zaključiti da EU ima dvostruke standarde. Pitanje je samo koliko će države Zapadnog Balkana koje nisu članice EU imati strpljenja “na putu približavanja EU” i kada će se odlučiti da potraže nove puteve. /J. S./

PROČITAJTE I...

“To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj. Razgovarao sam nekoliko puta o tome s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem u migrantima kao izbjeglicama, već što će oni s vremenom promijeniti karakter naših država”, kazao je Fico, čija je stranka, zbog korupcionaških afera i umiješanosti u ubistvo novinara, nedavno izgubila izbore. Ta je stranka imenovala Lajčaka za ministra vanjskih poslova zemlje kojoj ne pada na pamet priznati Kosovo, ali će njen bivši ministar arbitrirati u razgovorima Beograda i Prištine.

Sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!