fbpx

Terorističke grupe otkopale mezar halife Omara bin Abdulaziza

Prenosi se da je redovno okupljao islamske učenjake da ga podsjećaju na prolaznost ovog svijeta i na ahiret, odnosno svijet poslije smrti. Islamski historičari još navode da je živio život poput isposnika i siromaha, iako je vladao četvrtinom zemaljske kugle.

 

Proiranske terorističke grupe u redovima režima Bashara al-Assada u provinciji Idlib otkopali su mezar za koji se vjeruje da pripada Omaru bin Abdulazizu, emevijskom halifi ili petom pravednom halifi muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Na video snimku koji su u utorak objavile prorežimske stranice na društvenim mrežama vidi se kako terorističke grupe ekshumiraju mezar u mjestu Deir Sharqi u blizini grada Maarat al-Numan.

Na drugom snimku vidi se kako otvaraju mezar i iznose posmrtne ostatke, za koje nije poznato gdje su premješteni.

Režimske snage u februaru zapalile su područje oko svetišta kada su preuzele kontrolu nad gradom, uzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Omar bin Abdulaziz, poznatiji kao Omar II, emevijski halifa ili peti pravedni halifa muslimana, vladao je od 22. septembra 717. do njegove smrti 720.

Dao je posebno značajan doprinos napretku zajednice i provođenju važnih reformi, a opisan je kao najpobožniji i najpravedniji od svih emevijskih halifa.

Njegovo porijeklo seže do Omara bin al-Khattaba, drugog muslimanskog halife i saputnika poslanika Muhammeda.

Islamski historičari navode da Omar bin Abdulaziz nije napravio ni jedan korak, a da nije bio u ime Allaha i sa ciljem stjecanja Božijeg zadovoljstva i nagrade.

Stoga, nije čudo što je za samo dvije i pol godine svoje vladavine uspio iskorijeniti siromaštvo i uspostaviti pravdu, toliko da su telali hodali ulicama gradova i govorili: ”Ko želi da se oženi, ko je prezadužen, a ne može da vrati dûg, ko želi otići na hadž, a nema vlastitih sredstava, neka se javi, dobit će sredstva i novac iz državne blagajne za svoju potrebu.”

U njegovo vrijeme proširio se napredak i blagostanje toliko da je naređivao svojim službenicima da posipaju žito po pustinji kako bi ptice imale šta jesti i kako niko ne bi mogao kazati da su ptice gladne u muslimanskim zemljama.

Prenosi se da je redovno okupljao islamske učenjake da ga podsjećaju na prolaznost ovog svijeta i na ahiret, odnosno svijet poslije smrti. Islamski historičari još navode da je živio život poput isposnika i siromaha, iako je vladao četvrtinom zemaljske kugle.

PROČITAJTE I...

Magazin „Biserje“ ekskluzivno je objavio obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića povodom Dana Bošnjaka. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je biti visoki pokrovitelj Svečane akademije koja se večeras trebala održati u Sarajevu, a koja je odgođena u skladu s preporukama nadležnih organa zbog aktuelne epidemiološke situacije. BZK „Preporod“ ove godine Dan Bošnjaka obilježava u online formatu širom Bosne i Hercegovine, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijapori.

Sazivanje Prvog bošnjačkog sabora, demokratska i slobodna atmosfera u kojoj se odvijao, odluke i zaključci koji su doneseni, nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano te dalekosežne posljedice koje je polučio predstavljaju historijsku vododijelnicu, trenutak kada su poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konačno postali moderan politički narod koji se čvrsto opredijelio ne samo da opstane već i da stupi na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!