fbpx

Erdoganova poruka povodom Kurban-bajrama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će radost Kurban-bajrama ove godine sigurno umanjiti činjenica da hadž ili hodočašće obavlja ograničen broj vjernika zbog pandemije virusa korona

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u videoporuci objavljenoj povodom Kurban-bajrama poželio sretne bajramske praznike muslimanima u Turskoj i u cijelom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da će radost Kurban-bajrama ove godine sigurno umanjiti činjenica da hadž obavlja ograničen broj vjernika zbog pandemije virusa korona.

“Nadamo se ipak da će naredne godine milioni muslimana ponovo ljubavlju, entuzijazmom i radošću ispuniti harem Kabe i svetu zemlju. A što se tiče Turske, naša je zemlja borbu protiv pandemije vodila veoma uspješno, ne samo u oblasti zdravstva nego i u svim drugim oblastima, zbog čega je dobila pohvale iz cijelog svijeta. S procesom normalizacije, život u gotovo svim sektorima, osim turizma, dostigao je dinamiku kojom smo ponovo skoro na nivou koji smo imali prije epidemije”, kazao je Erdogan.

Istakao je da je vrlo važno da se svi građani pridržavaju mjera kao što je održavanje lične higijene, nošenje maski i održavanje socijalne distance kako bi održali dosadašnji napredak i nastavili ostvarivati još veće ciljeve.

“Tokom perioda pandemije posvetili smo posebnu pažnju i pružili podršku svakom građaninu naše zemlje, počevši od ljudi s najnižim primanjima”, dodao je turski predsjednik, napominjući da su proveli brojne programe podrške kako bi sačuvali radna mjesta.

“Mogućnosti i sredstva Republike Turske pružilo smo za svih 83 miliona naših građana te tako omogućili da s entuzijazmom gledamo u budućnost. Nemamo ni najmanju sumnju da će naš narod, sredstvima koja smo im pružili, svojom marljivošću, trudom i produktivnošću, dati doprinos u ostvarenju ideala velike i snažne Turske”, rekao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će Turska i u narednom periodu nastaviti s novim pobjedama i napretkom na svim poljima.

“Odlučni smo da pobjedom zaključimo našu borbu na širokom području od Iraka i Sirije do Libije za sebe, ali i za naše prijatelje i braću u ovim zemljama. Nastavit ćemo također s naporima da zaštitimo naša prava na Istočnom Mediteranu i Egejskom moru. U skladu s vakufom sultana Mehmeda Fatiha, nećemo oklijevati da ostvarimo naša suverena prava, kao na primjeru džamije Aja Sofije, koju smo ponovo otvorili za molitvu”, rekao je Erdogan, poručivši da će njegova zemlja uvijek biti uz obespravljene i potlačene.

“I dalje ćemo biti uz sve one koji trpe nepravdu, tiraniju i progon, gdje god da žive u svijetu i bez obzira na njihovu religiju, porijeklo ili kulturu. Sve dok imamo Allahovu pomoć i podršku naroda, nastavit ćemo ovu pravednu i časnu borbu do posljednjeg daha”, kazao je predsjednik Republike Turske.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!