fbpx

Erdogan: Turska odlučno i nepokolebljivo nastavlja štititi svoja prava na morima

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom godišnjice Bitke kod Preveza i povodom Dana turske mornarice

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je ta zemlja svjesna važnosti odbrane Plave domovine i da zato sa snažnom voljom i nepokolebljivom vjerom nastavlja štititi svoja prava i inetrese na morima, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom godišnjice Bitke kod Preveza i povodom Dana turske mornarice.

Predvođene komandantom Barbarosom Hayrettin-pašom, osmanske snage su 1538. godine izvojevale veliku pobjedu u pomorskoj bici kod Preveza i porazile krstaške snage, a Erdogan je povodom godišnjice kazao da je Bitka kod Preveza bila jedna od najvažnijih prekretnica u historiji turske mornarice jer je učvrstila osmansku vladavinu na Mediteranu i svijetu pokazala snagu turske mornarice.

“Historija je zabilježila da su mir, pravda i spokoj postojali na svim morima kojima smo vladali. Naše pomorske snage u prošlosti imaju brojne velike pobjede poput one kod Preveza i možemo se pohvaliti da s uspjehom pronosi tu slavnu ostavštinu i dodatno je obogaćuje“, naveo je Erdogan u poruci.

Ističući kako Turska na tri strane izlazi na mora, Erdogan je kazao da je turski narod ponosan na svoju snažnu mornaricu.

“Dešavanja u svijetu u proteklom periodu, a posebno ona na istočnom Mediteranu, su nam još jednom pokazala da moramo biti još snažniji na svim poljima, uključujući i mora“, poručio je Erdogan.

On je naveo kako Turska razvija vlastite kapacitete za jačanje vojske i mornarice zarad očuvanja mira u zemlji, regiji i svijetu.

“Turske je danas jedna od deset zemalja u svijetu koje imaju ratne brodove koji su razvijeni i proizvedeni u potpunosti domaćim resursima i kao takvi ćemo nastaviti jačati našu vojsku i mornaricu kako bi branili svoju Plavu domovinu, kako bi naši prijatelji bili sigurni, a odvraćeni svi koji bace oko na naša prava“, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE I...

“Moramo se boriti protiv retrogradne politike koja ne želi da Srebrenica bude grad svih njenih građana. To moramo mijenjati u periodu koji je pred nama. Zbog toga su važni novembarski izbori i nikad nije ni bilo važnije da izađemo na izbore i jasno kažemo da budućnost svoje djece vidimo u Srebrenici. Srebrenica je naš dom, naše jučer, naše danas i naše sutra”, poručuje Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica

“Na izborima 2016. nisam izabran, jesam izgubio mandat, ali broj glasova koje sam dobio 2016. u odnosu na 2012. govori o tome da građani nisu bili nezadovoljni nego se jednostavno glasalo po tom nacionalnom ključu. Od brojnih sugrađana hrvatske nacionalnosti dobio sam pohvale za svoj rad i želju da to nastavim, međutim, ovdje je još taj nacionalni predznak izražen bez obzira na to koliko kvalitetno radili, bitno je kako se zovete i iz kojeg naroda dolazite”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!