fbpx

Erdogan: Turska neće odstupiti u aktivnostima broda Oruc Reis i mornarice koja ga prati

mamo snažne pokazatelje da je otkrivena rezerva plina u Crnom moru samo najava još većeg otkrića. Nadamo se uskoro sličnim vijestima i sa Sredozemnog mora, kazao je Erdogan

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je nedavno veliko otkriće rezervi prirodnog gasa u Crnom moru samo prethodnica nove vijesti o još većem turskom otkriću, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imamo snažne pokazatelje da je otkrivena rezerva samo najava još većeg otkrića. Nadamo se uskoro sličnim vijestima i sa Sredozemnog mora“, kazao je Erdogan u obraćanju javnosti nakon sjednice kabineta.

Ističući kako bi Turska mogla postati jedna od zemalja s najvećim rezervama plina, Erdogan je kazao da je ta zemlja napravila i velike iskorake u razvoju solarnih i drugih energetskih potencijala s obnovljivim izvorima.

“Pojeftinjenje prirodnog gasa će se u narednom periodu dodatno pozitivno odraziti na budžet naroda i na razvoj svih sektora“, kazao je Erdogan.

Turska je prošle sedmice obznanila da je pronašla najveće rezerve prirodnog gasa u Crnom moru u svojoj historiji, a Erdogan je kazao da je riječ o rezervama koje hvali cijeli svijet, ali da neki nedobronamjerni krugovi i dalje negativno ocjenjuju tursku ekonomiju i jasno pokazuju s koje strane dobijaju instrukcije.

Komentirajući poruku navigacijskog telexa (Navtex), koju je danas izdala Grčka, Erdogan je kazao da je to pokvareni čin kojim se ugrožava sigurnost svih brodova u regiji.

Grčka je u poruci najavila četverodnevnu vježbu zračnih i mornaričkih snaga u području koje se podudara s područjem istočnog Mediterana u kojem je Turska dan ranije za dodatna četiri dana prolongirala aktivnosti istraživačkog broda Oruc Reis. Grčka tako pokušava blokirati turska prava na hidrokarbonska istraživanja u toj regiji.

“Grčka je jedina odgovorna za sve negativno što bi se moglo dogoditi u regiji, a upravo će ona biti i jedina koja će pretrpjeti štetu”, poručio je Erdogan.

On je također kazao da je takvim stavom, koji je oprečan međunarodnom pravu, dobronamjernosti i dobrosusjedskim odnosima, Grčka samu sebe uvukla u kaos iz kojeg nema izlaza.

“Turska neće odstupiti ni koraka kada su u pitanju aktivnosti namjenskog broda za seizmička istraživanja Oruc Reis i mornarice koja ga prati“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je u daljem obraćanju kazao da je američka politika postala rob umova koji djeluju s terorističkim organizacijama.

“Crna mrlja demokracije su ti umovi koji okreću glavu kada terorističke organizacije napadnu Tursku, koji su s entuzijazmom čekali rezultat pokušaja puča i potom otvorili vrata svim pučistima koji su poraženi”, kazao je Erdogan.

Komentirao je Erdogan i borbu protiv pandemije COVID-19 i kazao da su svadbe, sahrane, izleti i druga okupljanja postala mjesta širenja koronavirusa.

“Znajte da je jedna od najvećih prijetnji po zdravlje ljudi i cigareta. Pušenjem sami sebi potpisujete nalog smrti”, kazao je Erdogan i pozvao ljude da se na određeno vrijeme suzdrže od svih masovnih okupljanja.

Ističući kako o uspješnosti borbe protiv pandemije ovisi i postizanje ekonomskih i drugih nacionalnih ciljeva Turske, Erdogan je kazao da niko ne može biti opušten i siguran sve dok se značajno ne reduciraju brojke novozaraženih.

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!