fbpx

Erdogan: Turska je sposobna da odbaci sve nemoralne mape koje joj se nameću za istočni Mediteran

Turski predsjednik Erdogan u Istanbulu je otvorio novu gradsku bolnicu, a tokom obraćanja poslao je i jasne poruke o spremnosti Turske na pravično rješenje, ali i odlučnosti da ustraje u svojim pravima na istočnom Mediteranu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska zagovara dijalog i pravedno rješenje tenzija na istočnom Mediteranu te je poručio da je Turska sposobna da spriječi svako nametanje nemoralnih rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukazujući na velike razvojne iskorake koje je Turska u proteklom periodu ostvarila na poljima proizvodnje, trgovine, izvoza, tehnologije, odbrane i infrastrukture, Erdogan je kazao da se u periodu pandemije COVID-19 posebno važnim pokazao i razvoj koji je ostvaren u turskom zdravstvu.

U Turskoj je dosad otvoreno 16 gradskih bolnica, a Erdogan je kazao da je turski zdravstveni sistem stabilan, uprkos rastućem broju novozaraženih koronavirusom.

On je i ovom prilikom pozvao građane da poštuju mjere prevencije širenja virusa.

“Neophodno je da svi, zajednički prevaziđemo zlo ove pandemije kako ne bi dozvolili da se država udavi u potoku nakon što je prebrodila mora“, poručio je Erdogan i dodao kako se svaki pojedinac zdravstvenim radnicima na trudu i žrtvi može zahvaliti isključivo odgovornim poštivanjem preventivnih mjera.

Najavio je Erdogan da će Turska nastaviti svojim putem očuvanja jedinstva i bratstva naroda i jačanja do mjere dovoljne za ostvarenje svih ciljeva i planova.

“Političko, ekonomsko i vojno jačanje Turske je važno i za sve naše prijatelje i braću jer je naša zemlja postala njihova uzdanica. Uz pomoć Boga i podršku naroda ćemo podići našu zemlju na još veći nivo i uvesti je u red deset najrazvijenijih zemalja na svijetu“, kazao je Erdogan.

Komentirajući aktuelnu situaciju u regiji, sa akcentom na tenzije na istočnom Mediteranu, Erdogan je kazao da je Turska postala zemlja sa samopouzdanjem, koja je svjesna svojih potencijala i odlučno korača s jasnim ciljevima i vizijama.

“Mi na svim platformama, sastancima i u porukama govorimo da je Turska spremna na sve vrste podjele i rješenja na istočnom Mediteranu, ukoliko je ona pravedna. Iskreni smo u tome. Problem je što ovi s druge strane ne priznaju naša prava i što pokušavaju da se postave iznad nas“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da to nije moguće sa ovom jakom Turskom.

“Shvatit će da je Turska politički, ekonomski i vojno sposobna da podere i baci sve nemoralne karte i dokumente koji joj se nameću. Shvatit će to političkim i diplomatskim jezikom ili će to pak shvatiti bolnim iskustvom koje ih čeka na terenu“, kazao je Erdogan i dodao da su Turska i njen narod spremni na sve opcije i ishode.

Vlasti Grčke osporavaju aktuelna turska istraživanja energetskih resursa u istočnom Mediteranu i pokušavaju ugroziti turski pomorski teritorij na bazi spornih tvrdnji o kriteriju prisustva malih grčkih otoka u blizini turske obale.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru, namjenskim brodovima vrši sondažna istraživanja u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu. Vlasti Turske tvrde da ta zemlja i Sjeverni Kipar imaju prava u toj regiji.

Zvanična Ankara poziva na bezuvjetni dijalog s ciljem pravedne podjele i mirnog prevazilaženja tenzija, ali i poručuje da neće odustati od svojih prava i interesa u toj regiji.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!