fbpx

Erdogan poslao pismo Džaferoviću, poruka za cijelu BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je danas pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću.

“Poštovani predsjedavajući Predsjedništva, cijenjeni prijatelju,

​U ime mog naroda i u svoje lično ime, upućujem Vam izraze saučešća zbog smrti bosanskohercegovačke braće i sestara koji su izgubili živote tokom pandemije virusa COVID-19 koja je obuhvatila cijeli svijet. U borbi sa ovom bolešću koja je odnijela mnoge živote diljem svijeta Vašoj Ekselenciji i bratskom narodu Bosne i Hercegovine želim puno strpljenja, snage i uspjeha.

​Turska je u teškim vremenima uvijek bila uz prijateljski i bratski narod Bosne i Hercegovine i pokazala da se pravi prijatelj prepoznaje u crnim danima. U tom duhu, u želji da makar malo doprinesemo Vašoj borbi protiv virusa COVID-19, kao dodatak pomoći koju smo poslali nešto ranije danas u Vašu zemlju ponovo šaljemo medicinski materijal. Ako Bog da, dani ispunjeni zdravljem i spokojem će se u najkraćem vremenu vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

​Koristim se prilikom da ponovim da smo uz Bosnu i Hercegovinu u njezinoj borbi protiv pandemije te da Vašoj Ekselenciji poželim uspjeh i sreću a prijateljskom i bratskom narodu Bosne i Hercegovine zdravlje i blagostanje.”

Ankara, 6. april 2020.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!