fbpx

Erdogan: Pandemija pokazala ispravnost teze “svijet je veći od pet”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je za sprečavanje erozije ugleda međunarodnih organizacija potrebno prvenstveno revidirati mentalitete, institucije i pravila

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da sudbina čovječanstva ne može biti prepuštena volji određenog broja zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potrebna je brza i temeljita reforma sistema Ujedinjenih nacija, počevši od Vijeća sigurnosti UN-a. Odmah na početku epidemije pojavila se situacija u kojoj su zemlje bile prepuštene same sebi. Tada smo još jednom vidjeli opravdanost teze ‘svijet je veći od pet’ na kojoj godinama insistiram”, kazao je Erdogan u video obraćanju Generalnoj skupštini UN-a te dodao:

“Za sprečavanje erozije ugleda međunarodnih organizacija trebamo prvenstveno revidirati svoje mentalitete, institucije i pravila. Rješenje krize u Siriji nećemo naći sve dok, kao međunarodna zajednica, ne zauzmemo jednak stav protiv svih terorističkih organizacija”, rekao je Erdogan.

Poručio je, također, da vakcine protiv koronavirusa koje su u fazi razvoja trebaju biti dostupne svim zemljama u svijetu.

“Bez obzira u kojoj se zemlji proizvedu, vakcine koje budu spremne za upotrebu trebaju poslužiti dobrobiti cijelog čovječanstva”, kazao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja na Bliskom istoku, napominjući da zemlje koje najavljuju otvaranje ambasada u Jerusalemu dodatno kompliciraju krizu.

“Turska neće podržati nijedno rješenje koje ne podrži palestinski narod”, rekao je turski čelnik te dodao:

“Od međunarodne zajednice i Iraka očekujemo saradnju na iskorjenjivanju terorističke organizacije PKK, kao što je to bilo s ISIS-om”, kazao je Erdogan, podsjetivši, također, da je Turska zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu.

“Zemlje, kao što je Turska, koje su primile najviše migranata u svijetu, svojom požrtvovanošću danas čuvaju čast cijelog čovječanstva”, istakao je predsjednik Turske.

Komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu, poručio je da Turska samo štiti svoja prava u skladu s međunarodnim normama.

“Iza tenzija koje se već neko vrijeme dešavaju na istočnom Mediteranu stoje zemlje vođene logikom da ‘pobjednik dobija sve’. Uzaludni koraci da se izostavi naša zemlja nemaju nikakvih šansi za uspjeh”, rekao je Erdogan te se dotakao i kiparskog pitanja.

“Razlog današnjih problema u regiji su jednostrani koraci koje Grčka i kiparski Grci poduzimaju od 2003. godine, vođeni maksimalističkim zahtjevima. Predlažemo održavanje regionalne konferencije, kojoj bi prisustvovali i kiparski Turci, na kojoj će se razmatrati prava i interesi svih zemalja regije”, kazao je.

Poručio je da prepreku postizanju rješenja predstavlja beskompromisan, nepravedan i razmažen pristup kiparskih Grka.

“Podržat ćemo svako rješenje kojim će trajno biti zagarantovani sigurnost zajednice kiparskih Turaka i njihova historijska i politička prava na otoku”, rekao je Erdogan.

PROČITAJTE I...

“Kada je u pitanju ostavština Alije Izetbegovića, veoma je teško izdvojiti nešto i narušiti cjelinu koju je on ostavio iza sebe. Ono što je zasigurno kao trajna kategorija ostalo iza Alije Izetbegovića jesu njegova djela, koja su prevedena na više od 10 jezika. Svakom ko je čitao knjige Alije Izetbegovića jasno je koliko su one još uvijek savremene i aktuelne, a samim tim i primjenjive. Iz tog razloga, Fondacija kao jedan od ključnih prioriteta u svom radu stavlja promoviranje i približavanje djela Alije Izetbegovića djeci i mladima. Načini čitanja i prikupljanja informacija kod mladih ljudi su se drastično promijenili, tako da se Fondacija okreće novim metodama da kroz društvene platforme, interaktivne radionice i digitalne medije animira mlade ljude i potakne ih da čitaju i istražuju o Aliji Izetbegoviću

Praktično, posljednji dan, kada smo mi rekli porodici da se očekuje smrtni ishod predsjednika Izetbegovića za dan-dva, on je primio tadašnjeg predsjednika turske Vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Ta njegova snaga je bila fascinantna, rekao je ranije u ekskluzivnom intervjuu za AA prof. dr. Enver Raljević, dugogodišnji šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio Izetbegovića

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!