fbpx

Erdogan: Historija će suditi onima koji podrškom pučisti Haftaru izazivaju krvoproliće i suze u Libiji

Ističući kako je za Tursku prioritet uspostava mira i stabilnosti u Libiji, Erdogan je kazao je od početka krize tvrdi da se problem u Libiji može riješiti isključivo pod okriljem Ujedinjenih navija i političkim procesom kojeg će voditi Libijci.

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da Turska nikada neće svoju libijsku braću prepustiti milosti pučista i legionara, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Ankari sastao s premijerom Libije Fayezom Al-Sarrajom, a nakon sastanka je kazao da je međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije poduzela potrebne mjere u borbi protiv pandemije COVID-19, uprkos podmuklim napadima od strane nelegitimnih snaga koje sa istoka Libije predvodi vođa pučista Khalifa Haftar.

“Historija će zasigurno suditi onima koji podrškom pučisti Haftaru izazivaju krvoproliće i suze u Libiji. Čovjek koji pod stalnom prijetnjom drži budućnost Libije, ne može imati sposobnost predstavljanja za pregovaračkim stolom na tu temu“, poručio je Erdogan.

Erdogan je, također, kazao da je sa libijskim premijerom Sarrajem saglasan o neophodnosti dodatnog unapređenja saradnje koju Turska ima sa Vladom nacionalnog jedinstva u Libiji.

“Cilj nam je unapređenje saradnje na Istočnom Mediteranu, uključujući i potragu i sondažna istraživanja zarad iskorištavanja naših prirodnih bogatstava“, kazao je Erdogan.

Komentirajući mirovni proces koji se za Libiju vodi pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), Erdogan je kazao da su Sarraj i njegova vlada uvijek zagovarali pozitivan pristup, uprkos ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su u Libiji počinili Haftar i njegovi pučisti.

“Turska će na svim međunarodnim platformama sarađivati sa premijerom Sarrajem kako bi se problem u Libiji riješio na bazi legitimiteta jednakosti. Ponovo pozivamo da se spriječi Haftarovo krijumčarsko prodavanje nafte koja je pripada narodu Libije“, poručio je Erdogan.

Ističući kako je za Tursku prioritet uspostava mira i stabilnosti u Libiji, Erdogan je kazao je od početka krize tvrdi da se problem u Libiji može riješiti isključivo pod okriljem Ujedinjenih navija i političkim procesom kojeg će voditi Libijci.

“Haftara nazivam pučistom i to ne bez razloga. On je nedavno odbacio postignuti politički sporazum u Libiji i još jednom pokazao svoje pravo lice. Ta osoba i oni koji ga vojno i na druge načine podržavaju su najveća prepreka uspostavi mira u Libiji“, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Knezović je upao u sevdah i ekstazu proslavljajući izborne rezultate u Novom Travniku, gdje je Konakovićev NiP guranjem svoga kandidata za načelnika općine podijelio bošnjačko glasačko tijelo i donio pobjedu kandidatu HDZ-a. “Sjajno je gledati kako Hrvati vraćaju Središnju Bosnu, kolijevku hrvatstva... Dite vraćamo materi i uskoro mu dajemo ime”, klikće Knezović i u vjersko-nacionalnom zanosu poentira: “Zvat će se Republika Herceg-Bosna i svi ćete biti pozvani na krštenje!”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!