fbpx

Erdogan: Cilj je da Turska postane jedna od deset najsnažnijih država u svijetu

Predsjednik Republike Turske, ujedno i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan podsjetio je da su razvili viziju razvoja i ciljeva Turske za 2023. godinu koja će odgovoriti nadama i očekivanjima turskog naroda u budućnosti

 

 

Predsjednik Republike Turske, ujedno i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan poručio je da će njegova zemlja i u narednom periodu nastaviti poduzimati napore kako bi pomogla, kako je kazao, svojim prijateljima i braći u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odlučni smo u vođenju iste borbe za sve prijatelje i braću koja su uz nas. To se zove turski model”, rekao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na 140. redovnom sastanku pokrajinskih čelnika AK Partije, napominjući da se ova partija, koja je prošlog mjeseca napunila 19 godina postojanja, svojim radom i djelovanjem dokazala u politici, administraciji, regionalnoj i vanjskoj politici te ostavila dubok trag u historiji.

Dotakao se i dešavanja u regiji te naglasio da će Turska uvijek raditi samo ono što je ispravno i pravedno.

“Uz podršku naroda ćemo nastaviti raditi ono što je ispravno, korisno i dobro za našu zemlju. Dok se urušavaju demokratija i ekonomija Evrope i Amerike, mi ćemo i dalje nastaviti s razvojem naše zemlje na svim poljima”, kazao je Erdogan, dodajući da će i dalje nastaviti naporno raditi i služiti državi i narodu.

“Ne zaboravimo, borba za pravedne ciljeve ne traje do izbora, već do mezara”, rekao je Erdogan, istakavši da je Turska na međunarodnom nivou dokazala svoj ugled, snagu i sposobnosti koje posjeduje.

Podsjetio je da su razvili viziju razvoja i ciljeva Turske za 2023. godinu koja će odgovoriti nadama i očekivanjima turskog naroda u budućnosti.

“Cilj je da u skladu s ovom vizijom postanemo jedna od 10 najsnažnijih država u svijetu, a ovim smo započeli i pripreme za mnogo veće uspjehe i napredak”, dodao je.

Komentarisao je i posljednja dešavanja u regionu te u istočnom Mediteranu, kao i ulogu Francuske na tom području.

“Pitaju se: ‘Zašto je Turska u Siriji? Zašto je Turska u Libiji? Zašto je Turska u istočnom Mediteranu? Zašto je u Africi?’, kažu: ‘Zašto je Turska na Balkanu, Kavkazu i centralnoj Aziji?’. Pitaju: ‘Zašto se Turska toliko bori?’ Zapitajmo se šta bi se, ustvari, dogodilo da Turska ne poduzima ovolike napore. Na primjer, ako bi se Turska u potpunosti povukla, da li bi Sirija odmah uživala u miru, blagostanju i slobodi? Ako bi Turska odustala od svega, da li bi Francuska odustala od provokacija i okrenula se politici zdravog razuma? Na primjer, ako bi se Turska odrekla svojih prava, da li bi Evropska unija odustala od dvostrukih standarda koje primjenjuje protiv naše zemlje već dugo godina te počela ispunjavati svoja obećanja prema nama? Također, hoće li se pokajati i pružiti nam podršku oni koji se neprestano trude da postavljaju ekonomske prepreke našoj zemlji? Osim male manjine, nisam vidio, čuo, niti poznajem nekog ko bi na ova pitanja odgovorio sa ‘da'”, kazao je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!