fbpx

Erdogan: Azerbejdžan se približava pobjedi u Nagorno-Karabahu

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je telefonom razgovarao s azerbejdžanskim kolegom Aliyevom i da je sretan što je čuo dobre vijesti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se Azerbejdžan približava pobjedi i oslobađanju Nagorno-Karabaha od višedecenijske armenske okupacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Približavamo se pobjedi“, kazao je Erdogan na kongresu vladajuće stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskoj provinciji Kahramanmaras.

Erdogan je kazao da je telefonom razgovarao s azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da je sretan što je čuo dobre vijesti.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Turska je podržala Azerbejdžan u pokretanju operacije oslobađanja teritorije, a najviši zvaničnici iz Ankare su poručili da je Turska spremna svim resursima podržati tu opravdanu borbu azerbejdžanske braće.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!