fbpx

Enhanda na vlasti

Ganuči, koji je dugo živio i u Velikoj Britaniji i u Francuskoj, gdje se isticao svojim intelektualnim radom, vratio se kući 2011. godine i zajedno s ostalim političarima i aktivistima stavio se na čelo demokratske tranzicije u zemlji.

 

Vođa konzervativne islamističke stranke Enahda Rašid Ganuči izabran je za predsjednika novog parlamenta u Tunisu, u kojem je njegova stranka većinska sila nakon pobjede na izborima od 6. oktobra, drugim raspisanim nakon pada diktature Zinedina Ben Alija.

Osnivač jednog od najutjecajnijih pokreta tzv. “političkog islama”, struje misli koju je pokrenulo “Muslimansko bratstvo” u Egiptu u prvoj polovici 20. stoljeća, dobio je 123 od 207 glasova zastupnika prisutnih u domu i mogao bi formirati vladu u sljedećim danima.

Na drugom mjestu bio je vođa stranke Atajar Gazi Čauči, koji je dobio 45 glasova, a slijedi Felfal, kandidat stranke Tahja Tunes, s 18 glasova, te predstavnik stranke PDL Abir Mousi, branitelj bivšeg diktatorskog režima, koji je privukao 21 glas.

Izbor je nagrada visoke simboličke vrijednosti za Ganučija, koji je krajem šezdesetih stvorio Enahdu s Abdelfatahom Mourom, zbog koje je upoznao i zatvor i izgnanstvo u svojoj dugoj borbi kako protiv autoritarnog režima Habiba Burgibe, kojeg su smatrali ocem neovisnosti Tunisa, kao i protiv svrgnutog Ben Alija.

Ganuči, koji je dugo živio i u Velikoj Britaniji i u Francuskoj, gdje se isticao svojim intelektualnim radom, vratio se kući 2011. godine i zajedno s ostalim političarima i aktivistima stavio se na čelo demokratske tranzicije u zemlji.

U maju 2015. organiziran je kongres na kojem je Enahda pretvorena u modernu stranku i odvojeno je političko djelovanje od vjerskog propovijedanja.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!