fbpx

EK: Odnos prema muslimanima od presudne važnosti za budućnost EU

Helena Dalli, povjerenik za jednakost ispred Evropske komsije, poslala je „Poruku suosjećanja“ povodom početka svetog mjeseca ramazana. Poruku prenosimo u cijelosti:

Više nego ikad prije, ovog ramazana moramo se podsjetiti ključnim vrijednostima ovog mjeseca: suosjećanju i gostoprimstvu.

Ovo jedinstveno vrijeme daje nam priliku da se dodatno posvetimo ovim vrijednostima, te da se aktivno angažiramo protiv svake vrste diskriminacije, isključivanja i nasilja nad muslimanima, i onih koji se na ovaj način posmatraju.

Ovo je od presudne važnosti za budućnost EU.

Različitost evropskog društva nama ide u korist. Ono je oblikovano spojem utjecajem različitih kultura i religija, kao i onim nereligijskim. Među ove utjecaje spada i islamska kultura. Ne smijemo dopustiti da se retorika islamofobije širi po Evropi i da se koristi kako bi se muslimani, kao i oni koji se na ovakav način posmatraju, isključili iz bilo kojeg dijela našeg društva.

Ovaj ramazan će biti umnogome različit za našu muslimansku zajednicu. Građani se neće moći okupljati sa svojom porodicom i prijateljima u mjestima štovanja (Boga). Mi razumijemo da je ovo žrtva i izazov za njih, i zahvalni smo zbog napora koje ulažu kako bi bili podrška zdravlju i dobrobiti našeg cijelog društva.

Doprinos naše muslimanske zajednice nije ograničen na samo ovo.

Naša muslimanska zajednica je veoma važan i ključan faktor u svim poljima djelatnosti, bilo da je riječ o zdravstvu, njezi, hrani, distribuciji, sigurnost i brojnim drugim. Tokom ramazana ova zajednica će u svakom slučaju nastojati da bude utjelovljenje ovih vrijednosti i bit će na prvim linijama kako bi pomogli onim najugroženijim tokom ove pandemije.

Nadam se da će ovaj mjesec biti inspiracija za sve nas kako bismo doprinijeli u izgradnji boljeg društva, onog koje se bori za suosjećanje, uključivanje i jednakost u svakom svom smislu.

Sretan vam ramazan!

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!