fbpx

“EDICIJA BOŠNJACI”: Kapitalni izdavački projekt o identitetu Bošnjaka

“Edicija Bošnjaci” naučno-istraživački je projekt koji se priprema povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”. Inicijator projekta jeste sedmičnik Stav (medijska kuća “Simurg Media”) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

“Edicija Bošnjaci” naučno-istraživački je projekt koji se priprema povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”. Inicijator projekta jeste sedmičnik Stav (medijska kuća “Simurg Media”) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

“Edicija Bošnjaci” realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića. Uvaženo je da po­vo­dom ovog važnog datuma, kada su Bošnjaci vratili svoje povijesno ime, treba provesti naučno‑istra­ži­vački projekt iz kojeg će izrasti knjižna edicija kao trajna vrijednost od opće ko­ri­sti za bošnjački narod.

Nažalost, mora se konstatirati da bošnjački narod do sada nije imao kontinuitet značajnijih naučno‑istraživačkih projekata (sinteza) koji su se temeljito bavili proučavanjem njihovog identiteta, od­nos­no sržnih odrednica koje su njihov identitet oblikovale. Identitetom Bošnjaka uglavnom su se bavili izvrsni po­jedinci, a ne organizirani istraživački timovi, što je rezultiralo manjkom osnovnih knjiga potrebnih za zao­kruživanje identiteta jednog naroda.

Projekt je proveden s namjerom da rezultati istraživanja budu objavljeni u “Ediciji Bošnjaci”, koji se ovih dana realizira u suizda­va­štvu “Simurg Medije” (sedmičnog lista Stav) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, s partnerstvom JU Muzej “Alija Izetbegović” te ostalim partnerima: Bošnjačkim nacionalnim vijećem (Republika Srbija), Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske i Bošnjačkim kulturnim savezom Slovenije.

Glavni urednik projekta “Edicija Bošnjaci” je Filip Mursel Begović, a izvršni urednik Mahir Sokolija. “Edicija Bošnjaci” rezultat je naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Voditelj naučno-istraživačkog projekta jeste Admir Mulaosmanović, a koordinatori projekta Fahrudin Rizvanbegović i Adnan Žiško. Sponzor projekta je “BH Telecom”. Raskošan dizajn naslovnica, s motivima umjetnosti bosanskog srednjovjekovlja, potpisuje Emir Isović.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. I. kolo će javnosti biti predstavljeno 23. septembra 2018. godine i riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Kratka historija bošnjačke književnosti, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija Armije Republike BiH.

Uvjereni smo da ćemo ovim projektom značajno ispraviti ve­liku količinu nagomilanih predrasuda koje se tiču razumijevanja kompleksnosti bošnjačkog identiteta u suodnosu s ostalim narodima u BiH. Neke od istraživačkih tema bit će prvi put uobličene u formi knjige.

Time će i akademska zajednica i građanstvo dobiti bitne infor­macije kojima će se moći služiti u trenucima kada se nji­hov identitet osporava, niječe ili pri­svaja od ratoborno raspoloženih nacionalističkih politika. Također, smatramo da je ovaj pro­jekt, osim obrazovnog karaktera, vrlo bitan u smislu mo­gu­ćno­sti da doprinese boljem pove­zi­va­nju bošnjačke dijaspore sa svojom maticom u BiH.

 

PROČITAJTE I...

Nismo insani po svojim tjelesnim obličjima, već po svom unutarnjem duhovnom sastavu. Samo je insan među drugim stvorenjima na Zemlji kadar odreći se svjesno tjelesnih uživanja, hrane i pića, svojih fundamentalnih poriva kojih se niti jedno drugo biće ne odriče zarad bilo čega. Stoga je baš insan postavljen za namjesnika na Zemlji. A namjesništvo na Zemlji, kako to na jednom mjestu u Ihjau objašnjava Gazali, podrazumijeva prije svega namjesništvo nad samim sobom, gospodarenje svojim prohtjevima, svojom dušom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!