fbpx

Džamahirija i Vulin, idiot vojni

Pri upotrebi pojma džamahirija najviše dolazi do izražaja neznanje islamofoba. Teško je procijeniti da li među svima koji ga rado koriste ima dovoljno i onih koji znaju da ova riječ označava jednostavno republiku na arapskom jeziku.

Da je srbijanski minstar odbrane Aleksandar Vulin teški islamofob zna svako ko je ikada čuo za njega. Također mislimo i da je potpuni idiot. No, danas je Vulin, koji je ministar vojni postao nakon što je bio oslobođen služenja vojnog roka, dokazao i da je nepismen.

„Peter Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi “kako izgleda džamahirija na Balkanu”, ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka“, izjavio je danas povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata.

“Hrabrost i mudrost su osobine koje tako bolno nedostaju poslanicima SDA u Sarajevu”, naveo je Vulin u saopćenju o odluci Skupštine Kantona Sarajevo, donesenoj na prijedlog SDA.

Džamahirija je jedan od najčešćih pojmova koje koriste islamofobi, ne smao u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini. Kao i mnogi Bošnjaci odgojeni u ateizmu tako i Viulin upotrebljava te izraze i riječi arapskog ili turskog korijena, nekad u preziru, nekad u strahu, a nekad samo kroz nesvjesno neznanje u svakodnevnoj govornoj navici bez emotivnog osvrta na njih.

Pri upotrebi pojma džamahirija najviše dolazi do izražaja neznanje islamofoba. Teško je procijeniti da li među svima koji ga rado koriste ima dovoljno i onih koji znaju da ova riječ označava jednostavno republiku na arapskom jeziku.

Moguće da su je mnogi otkrili u vremenu Moamera el-Gadafija i prefiksa džamahirija u bivšem službenom nazivu Libije. Ovdašnji islamofobi vole je istaći kada opisuju islamizaciju Bosne i Hercegovine, tj. kada kažu da se “pravi džamahirija u Bosni”. Osim što ne znaju da je džamahirija sekularni pojam, a ne religijski, također ne znaju da u Bosni već postoji džamahirija, tj. republika.

Svakako, riječ je o džamahiriji Srpskoj, ili, ako žele, nepriznata hrvatska džamahirija Herceg-Bosna. Ako to shvate, možda se zabezeknu kada skontaju da su neki od njih rođeni u “Socijalističkoj Federativnoj Džamahiriji Jugoslaviji”. Ovdje dolazimo do nesvjesnog antisemitizma, jer je riječ o subjektivnom preziru prema djelomičnoj tvrdoći arapskog jezika i kod onih koji znaju značenje ove riječi i kod onih koji ne znaju. To se davno proširilo na nesnošljivost prema arapskom općenito.

Mnogi islamofobi i sekularisti danas ne vide da antisemitizam ne označava samo netrpeljivost prema Jevrejima nego i prema Arapima kao semitskom narodu te arapskom semitskom jeziku. Islamofobi teško podnose izražen glas /h/ i, naravno, već spomenuto /dž/. /R.S./

 

 

PROČITAJTE I...

“Omarska” je skoro ispražnjena 6. augusta 1992. godine. Od 3.334 registriranih logoraša (a bilo ih je više), približno 1.250 preživjelih prebačeno je u logor “Manjača” (među njima i moj amidža), oko 780 za logor “Trnopolje” (među njima i moj otac), a mi, 173 muškarca i 5 žena, ostali smo u logoru. U toj grupi, koja je bila predviđena za likvidaciju, saznat ćemo kasnije, ostao je i Šerif Velić, koji je prije deset dana u Kozarcu imao promociju svoje knjige: Sačuvano od zaborava. U ovo surealno vrijeme korone Šerif će obići Bosnu s još jednom životnom pričom preživjelih iz srpskih logora. Logoraš i borac Armije RBiH koji u osmoj deceniji života ostavlja svoj memorijal Omarska

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 11.12.2019.

    Srbi mrze Bosnjake i Bosnu sasvim otvoreno i bez stida. Srbi koji dizu glas protiv politike mrznje se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ali, praznoglavi jugobalija jos uvijek place za ‘bratstvom i jedinstvom’ i za svojom nikada prezaljenom JNA.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!