Džamahirija i Vulin, idiot vojni

Pri upotrebi pojma džamahirija najviše dolazi do izražaja neznanje islamofoba. Teško je procijeniti da li među svima koji ga rado koriste ima dovoljno i onih koji znaju da ova riječ označava jednostavno republiku na arapskom jeziku.

Da je srbijanski minstar odbrane Aleksandar Vulin teški islamofob zna svako ko je ikada čuo za njega. Također mislimo i da je potpuni idiot. No, danas je Vulin, koji je ministar vojni postao nakon što je bio oslobođen služenja vojnog roka, dokazao i da je nepismen.

„Peter Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi “kako izgleda džamahirija na Balkanu”, ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka“, izjavio je danas povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata.

“Hrabrost i mudrost su osobine koje tako bolno nedostaju poslanicima SDA u Sarajevu”, naveo je Vulin u saopćenju o odluci Skupštine Kantona Sarajevo, donesenoj na prijedlog SDA.

Džamahirija je jedan od najčešćih pojmova koje koriste islamofobi, ne smao u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini. Kao i mnogi Bošnjaci odgojeni u ateizmu tako i Viulin upotrebljava te izraze i riječi arapskog ili turskog korijena, nekad u preziru, nekad u strahu, a nekad samo kroz nesvjesno neznanje u svakodnevnoj govornoj navici bez emotivnog osvrta na njih.

Pri upotrebi pojma džamahirija najviše dolazi do izražaja neznanje islamofoba. Teško je procijeniti da li među svima koji ga rado koriste ima dovoljno i onih koji znaju da ova riječ označava jednostavno republiku na arapskom jeziku.

Moguće da su je mnogi otkrili u vremenu Moamera el-Gadafija i prefiksa džamahirija u bivšem službenom nazivu Libije. Ovdašnji islamofobi vole je istaći kada opisuju islamizaciju Bosne i Hercegovine, tj. kada kažu da se “pravi džamahirija u Bosni”. Osim što ne znaju da je džamahirija sekularni pojam, a ne religijski, također ne znaju da u Bosni već postoji džamahirija, tj. republika.

Svakako, riječ je o džamahiriji Srpskoj, ili, ako žele, nepriznata hrvatska džamahirija Herceg-Bosna. Ako to shvate, možda se zabezeknu kada skontaju da su neki od njih rođeni u “Socijalističkoj Federativnoj Džamahiriji Jugoslaviji”. Ovdje dolazimo do nesvjesnog antisemitizma, jer je riječ o subjektivnom preziru prema djelomičnoj tvrdoći arapskog jezika i kod onih koji znaju značenje ove riječi i kod onih koji ne znaju. To se davno proširilo na nesnošljivost prema arapskom općenito.

Mnogi islamofobi i sekularisti danas ne vide da antisemitizam ne označava samo netrpeljivost prema Jevrejima nego i prema Arapima kao semitskom narodu te arapskom semitskom jeziku. Islamofobi teško podnose izražen glas /h/ i, naravno, već spomenuto /dž/. /R.S./

 

 

PROČITAJTE I...

Ishitreni zaključci da se sve poslije “malo džapanja” vratilo na staro i da bi obje strane mogle da tvrde neki dobitak – Trump je bar nakratko skinuo poglede s procesa opoziva koji mu visi nad glavom i usput ispao “deeskalator” tenzija, a Iranci ujedinjenje / homogenizaciju naroda – bili su površni i brzo se pokazali pogrešnim. Vruće ratne situacije po pravilu donose neželjene posljedice. Neželjena posljedica ovih limitiranih (ratnih) operacija bilo je obaranje civilnog putničkog aviona “Boeing 737-800” ukrajinske kompanije na letu PS752 Teheran – Kijev od protivzračne odbrane Iranske revolucionarne garde

Nismo Mahmutćehajić i ja jedini ljudi u Stocu koji mogu voditi borbu. Kandidat je najmanji problem, problem je u činjenici da je OIK Stolac odlučan da radi krađu u korist HDZ-a, a da će ih u tome maksimalno štititi i pomagati 4 ili 5 članova CIK-a BiH. I nisu u pitanju samo članovi CIK-a nego i šefica pravne službe, gospođa Jasmina Hadžiabdić, koja je, pored toga što je pravomoćno presuđivana za kriminal, odnedavno ispunila i uvjete za penziju

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 11.12.2019.

    Srbi mrze Bosnjake i Bosnu sasvim otvoreno i bez stida. Srbi koji dizu glas protiv politike mrznje se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ali, praznoglavi jugobalija jos uvijek place za ‘bratstvom i jedinstvom’ i za svojom nikada prezaljenom JNA.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!