fbpx

Džaferović: I danas traje borba za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, Izetbegović: Mi se nećemo umoriti

Povodom Dana nezavisnosti počast ubijenim građanima Sarajeva i poginulim borcima odali su Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovne, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, predstavnici Oružanih snaga BiH na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnici Vlade i Parlamenta Federacije, predstavnici Kantona Sarajevo, premijer Edin Forto i predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik, predstavnici boračkih udružena te drugi.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je građanima Dan nezavisnosti BiH.

On je danas novinarima kazao da se snage koje pridaju odgovarajući značaj ovom velikom prazniku države neće umoriti nikad u obavezi njegovog obilježavanja za razliku od politika koje, osim što obezvređuju taj praznik, šalju štetne poruke na račun državnog i teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je uvjeren, kaže, da većina građana BiH bilo koje nacionalnosti vole domovinu Bosnu i Hercegovinu, a povodom turbulentne političke situacije u zemlji i retrogradnih poruka, poručuje da su to procesi iz kojih će Bosna i Hercegovina izaći snažna kao što organizam prođe kroz groznicu pa ozdravi.

Smatra da se sužava prostor za djelovanje retrogradnih snaga i zaključuje: “Oni će se umoriti, mi nećemo”.

Čestitke građanima u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine uputio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Građani BiH su kazali ‘da’ slobodi i ‘ne’ jarmu i ropstvu. Prijetio je nestanak i uništenje BiH, ili ropstvo BiH. Građani su to prepoznali i s tako velikim procentom odredili budućnost naše domovine. Građani BiH su glasali za cjelovitu, demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju. Mi se i danas borimo za cjelovitu i demokratsku BiH i za ravnopravnost svih ljudi u BiH, bez obzira gdje živjeli – rekao je Džaferović novinarima danas.

Dodao je kako generacija koja je ostvarila nezavisnost BiH, uradila epohalnu stvar.

– Danas se sjećamo te generacije na čelu s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem – rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je nakon proglašenja nezavisnosti uslijedila agresija na BiH i časna i ponosna odbrana BiH od agresije.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj čestitki povodom Dana Nezavinosti naveo je kako se prije dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.
– Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine – saopštio je Komšić.

( Faktor / Stav )

PROČITAJTE I...

Koliko će se naš svijet promijeniti u narednim mjesecima, teško je i zamisliti, ali promjene koje smo doživjeli za nekoliko dana takve su da bi trebala desetljeća da se provedu u normalnim okolnostima. Čitave zemlje postale su socijalni eksperimenti. U svega nekoliko sati donesena je odluka da se kompletan obrazovni sistem preseli na internet. Niko se nije bunio. U normalnim okolnostima za provođenje takve odluke trebale bi godine. Kada bi to u normalnim okolnostima firme dopustile rad od kuće? Prisustvujemo epohalnim promjenama i imamo “privilegiju” da ih promatramo uživo, iz prvog reda

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!