fbpx

DOSJE STAVA: RADONČIĆA I “AVAZ” INSPIRIRA DIKTATOR I UBICA

Ako ne zanemarimo povezanost Fahrudina Radončića s velikim protestima 2014. godine u Bosni i Hercegovini koji su podsjećali na puč, onda ne čudi ovakav odnos prema pokretu i navođenje riječi El-Sisija kao “eksperta” za Muslimansku braću i demokratiju. Ono što pomalo začuđava jeste to što Radončić preko Avaza nastoji plasirati sliku Bratstva kao terorističke organizacije kako bi oklevetao Bakira Izetbegovića i SDA

Piše: Hamza RIDŽAL

 

I neki mediji u Bosni i Hercegovini preuzimaju pojednostavljenu i iskrivljenu sliku Muslimanske braće kao terorističke organizacije. Najglasniji u tom etiketiranju jeste Dnevni Avaz, političko glasilo SBB-a i njegovog lidera Fahrudina Radončića. Avaz je u proteklih mjesec dana objavio nekoliko tekstova o terorističkoj prirodi pokreta i vezama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića s Muslimanskom braćom. U tekstu Mnogi smatraju da je ovo jedna od najopasnijih organizacija na svijetu, a za to postoji više razloga, Avaz piše:

“Na temelju učenja Muslimanskog bratstva izrasle su mnoge terorističke organizacije, kao što su talibani, Al-Kaida, Al-Shabaab, Boko Haram… čiji su lideri i članovi većinom bili članovi Muslimanskog bratstva”, tvrdi Avaz, ozbiljno dovodeći u pitanje svaku geopolitičku analizu koja se pojavljuje na stranicama ovih novina. Jer, tvrditi da su organizacije poput Al-Kaide i Boko Harama nastale na temelju učenja Muslimanske braće može samo neko ko toliko poznaje geopolitičke relacije da nije siguran je li ispravno reći “Irak” ili “Iran”.

“Veze Muslimanskog bratstva sa radikalno-islamističkim organizacijama u svijetu su jake i duboke, a ideologija ove organizacije nije kompatibilna sa sekularnim društvima, pa se mnoge države odriču povezanosti sa Muslimanskim bratstvom. To je možda i najbolje opisao egipatski predsjednik Abd El-Fattah El-Sisi. ‘Muslimansko bratstvo je kao virus. U tijelo uđe neprimjetno, a onda ga polako i sistematski razara dok ne stvori atmosferu kakva njemu odgovara. Sekularna društva nemaju prostora za organizacije kakvo je Muslimansko bratstvo, jer se iz njihove ideologije, kao po pravilu, rađa zlo’”, navodi Avaz riječi osvjedočenog diktatora i ubice. Doista je smiješno čitati optužbe da je Muslimansko bratstvo, koje je došlo na vlast nakon demokratskih izbora, “jedna od najopasnijih organizacija na svijetu”, a da se kao argument toj tvrdnji navode riječi El-Sisija, koji je došao na vlast državnim udarom, pozatvaravši hiljade članova pokreta, ubivši dobar dio njegovog rukovodstva.

Naravno, tekstovi u Radončićevom Avazu i stavovi Radončićevog SBB-a istovjetni su, što potvrđuje službeno saopćenje te stranke koja je nedavno tražila od Bakira Izetbegovića “da istupi iz Muslimanskog bratstva, jer to nije bila ideja za koju su ginuli Bošnjaci, a to članstvo nanosi ekstremne štete Bosni i Hercegovini”. Radončić ne bira sredstva da bi Izetbegovića označio radikalom i teroristom, pa ne treba čuditi kako izmišlja njegovo članstvo u tom pokretu kojeg divljački i nepravedno blati. A, koliko je Radončić kontradiktoran, govori i činjenica da u istom saopćenju za ideju za koju su ginuli Bošnjaci, dakle ideju SDA koju je osnovao Alija Izetbegović, kaže da je paktirala s Karadžićem, Bobanom, Krajišnikom, da je prodala Srebrenicu, da joj je cilj bio “podjela BiH i pravljenje fildžan države i vladavine pet familija”. Radončić time samo ponavlja teze koje je izrekao na Kosovu klevetnički optužujući Bošnjake da su započeli rat u BiH.

Ako ne zanemarimo povezanost Fahrudina Radončića s velikim protestima 2014. godine u Bosni i Hercegovini koji su podsjećali na puč, onda ne čudi ovakav odnos prema pokretu i navođenje riječi El-Sisija kao “eksperta” za Muslimansku braću i demokratiju. Ono što pomalo začuđava jeste to što Radončić preko Avaza nastoji plasirati sliku Bratstva kao terorističke organizacije kako bi oklevetao Bakira Izetbegovića i SDA. To jasno pokazuje da Radončić suštinski ne razumije Bošnjake iako bi želio postati njihov lider. Dobar dio Bošnjaka koji, za razliku od novinara Avaza, toliko poznaju geopolitičke relacije da znaju kako su Irak i Iran dvije različite zemlje, a ne pitanje pravopisne norme, bezrezervno podržava Muslimansku braću. I ne radi se samo o vjernicima koji podržavaju pokret zbog njegovog islamskog predznaka već i o velikom broju drugih koji u Bratstvu prepoznaju progresivnu snagu koja bi se mogla suprotstaviti autokratskim monarhijama Istoka. Tretirajući Muslimansku braću kao najopasniju organizaciju svijeta i promovirajući diktatora El-Sisija, Avaz i Radončić možda nam samo nagovještavaju političku sliku Bosne i Hercegovine u slučaju da SBB preuzme poziciju najjače bošnjačke stranke.

PROČITAJTE I...

Bošnjačko nacionalno vijeće mnogo je ranije upozoravalo domaću i međunarodnu javnost da se država prema građanima Sandžaka odnosi kao prema građanima drugog reda, a prema Bošnjacima kao narodu niže rase. Dosta je dokaza koji idu u prilog toj istini. Skoro je nemoguće zapošljavanje Bošnjaka u državnim institucijama, policiji, sudu, tužilaštvu i tako redom. U državnim institucijama u Sandžaku radi u prosjeku svega 20 posto Bošnjaka. Ova katastrofa sa širenjem pandemije virusa korona samo je dokazala da su svi, a naročito politički akteri u Sandžaku, morali mnogo ozbiljnije shvatiti upozorenja i nuđenje rješenja koja je davalo Bošnjačko nacionalno vijeće. Ovaj odnos države, kakav je danas najvidljiviji u zdravstvu, isti je, pa i gori, u ekonomiji, školstvu, informisanju, kulturi, infrastrukturi, upotrebi jezika i pisma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!