fbpx

Dobija li Sarajevo svoga Sisija? Vlada Kantona Sarajevo ponaša se kao hunta!

Sramotno, antidemokratsko i krajnje zabrinjavajuće je odbijanje krnje “frankenštajn koalicije” da mirno, u skladu sa zakonom, odstupi s vlasti u Kantonu Sarajevo i prepusti je novoj demokratskoj većini.

Vlast koalicije Konaković-Kojović ne samo da više ne posjeduje bilo kakav legitimitet, ona je izgubila i bilo kakav legalitet pa se stoga bilo kakvi daljnji pokušaji ostanka na vlasti mogu smatrati direktnim napadom na ustav, demokratski poredak i prava građana Sarajeva.

Uznemiravajuće su poruke koje u javnost šalje Elmedin Dino Konaković kao glasnogovornik i personifikacija odlazeće Vlade. On ne samo da se hvali besramnim zloupotrebama procedura i suspektnim tumačenjima zakona već i u maniru svakog džepnog diktatora pokušava onemogućiti demokratski transfer vlasti!

Nikako osim pučističkim i diktatorskim ne mogu se okarakterizirati njegove najave da traži povećanje broja policijskih službenika koji će čuvati njega i njegove zamjenika te koji valjda neće dopustiti da oni budu demokratski smijenjeni! Ako već znamo da se smjenama komesara, te izmjenama zakona kojima se slabi pozicija komesara a pojačava ministra policije, MUP Kantona Sarajevo stavio pod jaču političku kontrolu, prije svega Naroda i pravde, onda sve dobija daleko zlokobniji prizvuk. Jer Konaković tvrdi da će policijskom represijom spriječiti održavanje sjednica koje on smatra nelegalnim te stoga “nasilnim”. Time se Konaković stavlja u poziciju nekoga ko donosi, tumači i provodi zakone, što je klasična diktatura!

Nadati se da će među liderima krnje koalicije zdrav razum prevladati očaj zbog gubitka vlasti, jer bilo kakvi pokušaji da se proceduralnim ili represivnim nasiljem poništi demokratska volja većine građana Sarajeva bili bi uvod u dešavanja koja je strašno i zamisliti.

PROČITAJTE I...

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se povuče iz svih sukoba, prekine neprijateljstva i iskreno traga za dijalogom i pomirenjem, uključujući na Bliskom Istoku. Geopolitička nadmetanja i politički prigovori imaju malo smisla kada se zna da se svijet bori za svoje zdravlje i da svi pate. Ovaj poziv neće proći nezapaženo ako svi posvetimo jedan minut da ga podržimo širom svijeta.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!