fbpx

DIJASPORA PIŠE: U Holandiji je prosječan građanin spreman na solidarnost i pomoć

Ugostiteljstvo s još nekim uslužnim granama ekonomije trpi najveće posljedice iako je Vlada već intervenirala s oko 15 milijardi eura. Pored izuzetno teškog stanja u borbi s virusom, upozorava se na ekonomsku recesiju, za koju predviđaju da će biti slična onoj iz 2008, pa i teža. “Lockdown” nije na snazi u Holandiji.

PIŠE: Samir Mušija, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije

Prvi otkriveni slučaj zaraze virusom korona u Holandiji otkriven je 27. februara. U tom periodu susjedne zemlje Belgija i Njemačka već su imale potvrđene slučajeve. Mnogi su stava da Holandija nije, a mogla je mnogo brže reagirati na ovu pandemiju. Nakon pritiska javnosti i prilika u susjednim zemljama, donose određene mjere koje su u samom početku bile nejasne i neprecizne, što je rezultiralo vrlo brzo novim odredbama, prestanak rada u školama, zatvaranje velikog broja trgovina, restorana, javnog okupljanja i svih onih usluga koje podrazumijevaju više od 3 osobe u grupi s 1,5 metar odstojanja.

Kao i svi, stanovništvo Holandije bilo je u početku zbunjeno i iznenađeno, a moglo bi se kazati i neodgovorno. Međutim,u Holandiji živi 17,5 miliona stanovnika na površini koja je 10 posto manja od BiH. Koncentracija stanovništva jeste 80 posto u urbanim zonama, što znači veoma gusto naseljena i prenapučena u gradskim zonama.

Sama ta činjenica i konfuzija u prvom mahu dovela je do toga da se rapidno povećao broj zaraženih i umrlih osoba u vrlo kratkom periodu, 10.000 zaraženih i 771 umrlih s 29. martom 2020. Do 6. aprila važe stroge mjere zabrana, kao što su obustava školske nastave, zatvorene su sve vjerske obredne institucije, džamije, crkve i slično, ugostiteljski objekti, restorani…

Ugostiteljstvo s još nekim uslužnim granama ekonomije trpi najveće posljedice iako je Vlada već intervenirala s oko 15 milijardi eura. Pored izuzetno teškog stanja u borbi s virusom, upozorava se na ekonomsku recesiju, za koju predviđaju da će biti slična onoj iz 2008, pa i teža. “Lockdown” nije na snazi u Holandiji.

Promatrajući neke gore navedene podatke i parametre, članice EU ostale su pri nekom nepisanom ili samoinstinktivnom odbrambenom stavu, da svaka sebe spašava kako zna i umije. Ovoj krizi nije određen ni sami početak, pa je vrlo teško odrediti kraj, jedno je sigurno, prosječan građanin spreman je na solidarnost i pomoć. Tu se ističe i bosanskohercegovačka zajednica, najviše Islamska zajednica Bošnjaka u Holandiji, koja je među prvima uputila zahtjev institucijama da brže i jasnije odrede način mjera u zaštiti od širenja virusa.

Nažalost, sve vjerske aktivnosti obustavljene su od 16. marta, ipak, savremenom tehnologijom održavamo kakav-takav rad i komunikaciju među nama. Virus je dao odgovor na nekoliko stvari, da smo, ma koliko bili razvijeni i bogati, nespremni za ovaj ispit, da će, pored silne tehnologije i bogatstva zemalja EU, solidarnost, humanost i ljudski faktor odlučiti o pobjedi i da jedino bogobojazna osoba neće pasti na ispitu ljudskosti.

PROČITAJTE I...

SDA je stranka muslimanskog/bošnjačkog nacionalnog kruga. Ono što je posebno važno, i to treba ponoviti, jeste činjenica da je SDA prva stranka u bošnjačkom narodu koja je nadživjela svog osnivača i utemeljitelja. SDA je uopće prva politička stranka u bošnjačkom narodu poslije Boja pod Banjom Lukom koja je organizirala i politički predvodila i narod i državu u odbrani Bosne i Hercegovine u vremenu agresije kosmičkih naroda, agresije u formi genocida najavljenog u Skupštini Bosne i Hercegovine

Taj 26. maj prevratničke 1990. godine ostat će ubilježen kao dan osnivanja SDA, ne samo kao stranke Bošnjaka i njihove javne, jasne i nedvosmislene političke deklaracije u uvjetima vrlo brzog raspada Jugoslavije već kao prve građanske i demokratske stranke koja nije nastala tek pukom transformacijom monopolističkih institucija jednostranačkog režima, kao što su negdje u isto vrijeme nastale Liberalna stranka iz Saveza socijalističke omladine, Demokratska socijalistička stranka iz Socijalističkog saveza radnog naroda ili Stranka demokratskih promjena iz Saveza komunista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!