fbpx

Deset hiljada mrtvih u Španiji

Deset hiljada mrtvih znači da je Španija već akumulirala najveći broj ukupnih smrtnih slučajeva koje je u svijetu odnio koronavirus. 

 

Rušenje rekorda po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa u Španiji više jedva da je vijest. Broj mrtvih raste gotovo svakodnevno otkako je kriza izbila. Ali ovog je četvrtka skok bio još veći: 950 smrtnih slučajeva dnevno, ukupno više od 10.000, što je vrlo blizu rekordu od 969 mrtvih u jednom danu koliko je zabilježila Italija (971, prema konsolidiranim podacima Svjetske zdravstvene organizacije).

Zvanično, do danas Covid-19 je u Španiji odnio 10.935 života. U posljednja 24 sata umrlo je 932 ljudi. Oporavilo se ukupno 30.513.

Deset hiljada mrtvih znači da je Španija već akumulirala najveći broj ukupnih smrtnih slučajeva koje je u svijetu odnio koronavirus.

Šest dan zaredom u Španii je prekoračeno 800 smrtnih slučajeva dnevno. Ipak, ohrabruje trend blagog pada broja mrtvih dnevno koji se bilježi do 25. marta.

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!