fbpx

Demokratija po modelu Sjeverne Koreje

Pošto sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao savjesno, korektno i profesionalno, što su svojim izjavama zvanično potvrdile i kolege poslanici bez obzira na stranačku pripadnost, radi očuvanja ličnog dostojanstva i dostojanstva stranke i naroda koje predstavljam, podnio sam neopozivu ostavku i uskratio priliku za planiranu, nedoličnu političku predstavu”

Razgovarao: Jakub SALKIĆ

 

Nakon usvajanja Programske deklaracije Stranke demokratske akcije na nedavno održanom Kongresu stranke, u kojoj su političke strukture u entitetu RS vidjele prijetnju za opstanak Republike Srpske, Narodna skupština RS-a najavila je posebnu sjednicu na kojoj je trebao biti smijenjen potpredsjednik NSRS-a iz bošnjačkog naroda Senad Bratić jer je, kao član rukovodstva SDA, učestvovao u pripremanju Programske deklaracije. Prije održavanje sjednice Bratić je podnio ostavku. U razgovoru za Stav Bratić objašnjava političke prilike u ovom bh. entitetu i poteze političkih aktera.

STAV: U NSRS-u je proteklih dana bila prava hajka na Vas, kako se osjećate kada su se malo emocije slegle?

BRATIĆ: Ljudi koji se bave politikom trebaju računati i biti spremni na razne izazove i donositi racionalne odluke i u situacijama jakih emocija.

Osjećam se potpuno miran i zadovoljan odlukama koje sam donio jer sam nastojao da se ovim ne dižu međunacionalne tenzije i da se dodatno ne konfrontiraju dva konstitutivna naroda, kako u entitetu RS, tako i na nivou države Bosne i Hercegovine.

STAV: Kakvu su poruku Bošnjaci u entitetu RS dobili Vašom smjenom?

BRATIĆ: Mislim da je ispravnije pitanje: “Kakvu je poruku dobila javnost i svi građani entiteta RS, a posebno Bošnjaci na ovom prostoru?”

Moglo se jasno zaključiti, prema izjavama predstavnika svih političkih stranaka, da sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao korektno i kvalitetno i da je smjena posljedica izraženog političkog stava Stranke demokratske akcije, što je u parlamentarnoj demokratiji uobičajeno i legitimno pravo svakog poslanika, bez obzira na funkciju koju obavlja.

Ovim je iz NSRS poslana poruka da se ne toleriraju, pa čak i sankcioniraju oni koji izražavaju mišljenja i političke stavove koji ne odgovaraju skupštinskoj većini.

Bošnjacima je ovo poruka da ih neće predstavljati onaj koga su oni izabrali nego podoban iz njihovih redova i koji provodi politiku vladajuće stranke, bez obzira na legitimnost ovakvog postupka.

Bošnjački narod u entitetu RS čine uglavnom povratnici, koje može da razumije i predstavlja samo stvarni povratnik koji sa svojom porodicom živi i radi u istim uvjetima kao i oni.

STAV: Bilo je malo iznenađujuće da na namjeru da Vas smijene Vi date ostavku, možete li pojasniti zbog čega ste tako postupili?

BRATIĆ: Pošto sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao savjesno, korektno i profesionalno, što su svojim izjavama zvanično potvrdile i kolege poslanici bez obzira na stranačku pripadnost, radi očuvanje ličnog dostojanstva i dostojanstva stranke i naroda koje predstavljam, podnio sam neopozivu ostavku i uskratio priliku za planiranu, nedoličnu političku predstavu.

STAV: Najavili ste da će SDA uzvratiti sličnim potezima, na šta ste konkretno mislili?

BRATIĆ: Ovim sigurno nisam mislio da će SDA kopirati lošu politiku SNSD-a, to SDA nije, niti će raditi.

Svoj politički kapacitet SDA će usmjeriti na traženje najboljih rješenja, koja su najbolja za budućnost BiH, kako za Bošnjake, tako i za sve ostale građane.

SDA posjeduje političku snagu i mehanizme, ali i odgovornost za političku stabilnost pa će odgovor biti u skladu s time.

STAV: Na Vaše mjesto dolazi  “SNSD-ov Bošnjak”, znači li to da Bošnjaci u entitetu RS gube mogućnost da zaštite svoje interese? Jesu li uopće Bošnjaci imali mogućnost da u toj političkoj borbi koliko-toliko zaštite svoje nacionalne interese?

BRATIĆ: Moglo bi se reći da ovim SNSD šalje poruku Bošnjacima da ih oni predstavljaju i zastupaju, što je političko izigravanje demokratije i negiranje prava bošnjačkog naroda na legitimno predstavljanje.

U jednom okruženju vladavine prava i demokratije Bošnjaci bi mogli u velikoj mjeri ostvarivati prava u ovom entitetu, međutim, ambijent u kojem se krše zakoni i sporazumi nije pogodan za ovo. Potreba je da se ostvari politički konsenzus i jedinstvo Bošnjaka u entitetu RS, uključivanje dijaspore, mnogo snažnija podrška stranke i institucija s državnog nivoa.

STAV: Kako komentirate poruke sa “svesrpskog” sastanka u Beogradu?

BRATIĆ: Koliko je ovaj susret bio “svesrpski”, dovoljno govore izjave učesnika ovog susreta.

I pored odlaska u Beograd po “političku pamet”, učesnici će postati svjesni da se rješenja ipak moraju tražiti unutar Bosne i Hercegovine samo dogovorom i kompromisom poštujući Ustav i zakone BiH.

STAV: Dodik od opozicije traži da napusti institucije BiH, kakvo je raspoloženje u opozicionim strankama u vezi s aktuelnim političkim temama poput ANP-a i Deklaracije SDA?

BRATIĆ: Potezi koje predlaže SNSD isključivo su u cilju ostvarivanja stranačkih ciljeva koji odudaraju od općih interesa građana u entitetu RS i toga su svjesne sve političke stranke.

Stavovi koje zastupaju opozicione stranke često su opterećene nametanjem ideje “svesrpskog jedinstva” u koje ih uvlači SNSD i zavisno od toga se manifestiraju i njihovi javni nastupi.

Pitanje ANP-a i Deklaracije SDA su ispolitizirana i koriste se za dnevnopolitičke svrhe, ali rješenje je jedino moguće u dogovorima i poštivanju Ustava, zakona i ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!