fbpx

Delegacija BNV-a kod Džaferovića: Ljekari iz BiH puno pomogli u borbi protiv koronavirusa u Sandžaku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća informisali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o situaciji u Sandžaku prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, ocijenivši da je ona nešto stabilnija u odnosu na prethodni period

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžak, predvođenu predsjednicom Jasminom Curić, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća informisali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o situaciji u Sandžaku prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, ocijenivši da je ona nešto stabilnija u odnosu na prethodni period.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je zahvalila Džaferoviću za njegov lični angažman u osiguravanju pomoći za Sandžak, ističući da je posebno značajan dolazak ljekara iz Bosne i Hercegovine u Novi Pazar.

Delagacija BNV-a u kojoj su, osim predsjednice Curić, bili Mirza Hajdinović i Esma Brunčević, informisala je Džaferovića o aktivnostima koje preduzimaju na zaštiti ustavnih prava Bošnjaka, kao i na očuvanju i afirmaciji njihovog identiteta.

Džaferović je ponovio svoju podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao krovne organizacije koja okuplja i artikuliše interese svih Bošnjaka u Sandžaku.

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!