fbpx

Cvijet Srebrenice u Velesu

Sjeverna Makedonija i BiH već decenijama njeguju odlične međudržavne odnose. Politička, trgovinska i kulturna saradnja upotpunjena je 2017. godine bratimljenjem glavnih gradova Skopja i Sarajeva, a dodatni zamah dobrim odnosima dat je kada je u februaru 2010. godine Parlament Makedonije usvojio Deklaraciju kojom je osudio Genocid u Srebrenici i proglasio 11. juli za Dan sjećanja na žrtve Genocida.

 

Iako je bošnjačka zajednica u Sjevernoj Makedoniji malobrojna, istina o Srebrenici i u njoj počinjenom Genocidu jasno je artikulirana i prisutna u javnosti zahvaljujući predanom radu udruženja, pojedinaca, novinara, intelektualaca i političara koji predstavljaju Bošnjake. Bez obzira na pandemiju COVID-19 i izbornu kampanju, 25. godišnjica Genocida u Srebrenici bit će i u Sjevernoj Makedoniji dostojanstveno obilježena.

Veles, jedna od općina u Sjevernoj Makedoniji u kojoj živi najveći broj Bošnjaka, prihvatio je zahtjev za obilježavanje 25. godišnjice Genocida koji je gradonačelniku Velesa uputio zamjenik ministra za politički sistem Republike Sjeverne Makedonije Nedžad Mehmedović. Predloženo je da se u jednom od parkova hortikulturno uredi prostor u obliku “cvijeta Srebrenice”.

“Ovo je jedinstven način da se u jednoj od općina u Sjevernoj Makedoniji u kojoj živi značajan broj Bošnjaka na alternativni način obilježi godišnjica Genocida u Srebrenici, što će ostaviti trajno obilježje prijateljskih odnosa Makedonaca i Bošnjaka, koji su na posebno visokom nivou u Velesu”, izjavio je Mehmedović.

Lokacija ovog spomen-obilježja bit će u bošnjačkom selu Gorno Orizar, a inicijatori postavljanja cvijeta jesu i Almira Papić, predsjednica Bošnjačke asocijacije “Šadrvan”, i Senida Čizmić. Isti prijedlog upućen je skopskoj općini Čair, u kojoj živi veći broj Bošnjaka glavnog grada, gdje žele postaviti spomen-ploču. Mehmedović ističe da postojeće mjere sprečavanja širenja virusa korona sprečavaju bošnjačka udruženja da realiziraju uobičajene programe kojima obilježavaju godišnjicu Genocida. Također, neće biti organiziranog putovanja u Potočare.

Sjeverna Makedonija i BiH već decenijama njeguju odlične međudržavne odnose. Politička, trgovinska i kulturna saradnja upotpunjena je 2017. godine bratimljenjem glavnih gradova Skopja i Sarajeva, a dodatni zamah dobrim odnosima dat je kada je u februaru 2010. godine Parlament Makedonije usvojio Deklaraciju kojom je osudio Genocid u Srebrenici i proglasio 11. juli za Dan sjećanja na žrtve Genocida.

“Sjeverna Makedonija gleda u BiH kao svog strateškog partnera u ostvarivanju ciljeva na međunarodnoj političkoj sceni”, kaže za Stav Sabina Murić-Smajović, glavna urednica programa na bosanskom jeziku pri Makedonskom državnom radiju (MRA). “Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici obilježava se brojnim manifestacijama. U Skoplju se svake godine održava ‘Marš mira’ koji okuplja i više hiljada učesnika, a sama činjenica da isti podržavaju gradske općine na čijem je čelu gradonačelnik Albanac i Grad Skopje, kojim upravlja Makedonac, govori da su svi građani jednoglasni po pitanju jasnog definiranja Genocida u Srebrenici i odavanju počasti njegovim žrtvama.”

Murić-Smajović ističe da je predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi prije dvije godine primio delegaciju s predstavnicima bošnjačkih udruženja. U razgovoru s njima istakao je važnost sjećanja na Genocid. Također, Džaferi je prošle godine predvodio makedonsku delegaciju u Potočarima. U Makedoniji postoji i škola koja nosi ime nane Fate Orlović, a tamošnji se Bošnjaci nadaju da će primjer općine Veles slijediti i druge sredine u Makedoniji kako bi Srebrenica bila u fokusu cijele godine. /S. V./

PROČITAJTE I...

I ranije je tokom ove godine u nekoliko navrata prijećeno muslimanima Crne Gore, i to tokom litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve na kojima se protestiralo protiv Zakona o vjeroispovijesti.

Nema apsolutno niti jednog argumenta da se opravda odluka kojom bi se usred epidemije smrtonosnog virusa – kada se bilježe rezultati o broju zaraženih i umrlih neuporedivo gori od onih iz proljeća, a zbog kojih je bila prekinuta redovna nastava – poslala djecu u školske kupe.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!