fbpx

Ćudić(la) se, aman, ja: Otvoreno pismo Sanjina Kodrića Sabini Ćudić

Sasvim mi je razumljivo da sudionike političkog života u njihovu radu i djelovanju često vode, nažalost, prije svega puki politički, stranački interesi, a manje stvarne činjenice i realna argumentacija, no vjerujem da Vam je poznato da su naučnici u svojem radu i djelovanju obavezani na poštivanje isključivo činjenica te na transparentnost s ovim u vezi.

Nakon izjave gđe Sabine Ćudić, potpredsjednice Naše stranke i zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, u povodu zbivanja u vezi s revizijom nastavnih planova i programa za predmet Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost u školama u Kantonu Sarajevo od 24. oktobra 2016. godine, zastupnici Ćudić javno sam se obratio putem jedne od društvenih mreža preko koje uobičajeno komunicira s javnošću. Kao autor tekstova Jesu li bosanski književni klasici nepoželjni u bosanskim školama i Zašto su morali stradati bosanski književni klasici, a kojima sam s akademskih pozicija problematizirao spomenutu spornu nastavnu reviziju, prilikom javnog obraćanja zastupnici Ćudić predložio sam razgovor o naučnim i stručnim pitanjima revizije nastavnih planova i programa o kojoj je riječ, a u interesu činjenica, učenika te građana Kantona Sarajevo, kao i sveukupne javnosti. Budući da zastupnica Ćudić nije odgovorila na moj javni prijedlog te budući da je u međuvremenu, 25. oktobra 2016. godine u večernjem dnevniku jedne televizijske kuće iznova nečinjenično i neargumentirano govorila o pitanjima nastavne revizije koju sam akademski kritizirao, ovim putem zastupnici Ćudić upućujem sljedeće

 

                                                                                     Otvoreno pismo

 

Poštovana gđo Ćudić,

kao autor tekstova Jesu li bosanski književni klasici nepoželjni u bosanskim školama i Zašto su morali stradati bosanski književni klasici, kojima sam s akademskih pozicija problematizirao nedavnu reviziju nastavnih planova i programa za predmet Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost u školama u Kantonu Sarajevo, upoznat sam s Vašim stavovima povodom mojih reakcija na ovaj slučaj, a koje ste iznijeli u svojem javnom obraćanju 24. oktobra 2016. godine na internetskoj stranici Naše stranke, odnosno 25. oktobra 2016. godine u večernjem dnevniku jedne televizijske kuće.

Mada Vaše stavove ne želim detaljno komentirati ovom prilikom, i mada me se Vaše negativno razumijevanje mojih reakcija i Vaše negativne primjedbe na moj lični račun ne dotiču ni u kojoj mjeri, obavještavam Vas da Vaši stavovi nisu ni na koji način zasnovani na stvarnim činjenicama i realnoj argumentaciji, naprotiv u pitanju su očite dezinformacije, kao i naučno-stručno neobaviješteni te stereotipni i politički motivirani pristupi problemu o kojem je u ovom slučaju riječ. Štaviše, čak ni sami podaci koje ste iznijeli u izjavi te u spomenutom televizijskom razgovoru također nisu tačni, čak ni onda kad je riječ o samim promjenama u revidiranim nastavnim planovima i programima, kao ni onda kad je riječ o sastavu komisije koja je realizirala spornu nastavnu reviziju, a što potvrđuje to da o ovom problemu govorite nečinjenično i neargumentirano, odnosno paušalno i politizerski.

Uzevši u obzir poziciju skupštinske zastupnice iz koje nastupate u javnosti, posebno neprimjerenim smatram Vaše komentare ad hominem karaktera koje ste mi u izjavi od 24. oktobra 2016. godine indirektno (bez neposrednog spominjanja mojeg imena, ali s jasnim aluzijama) uputili opaskom o mojoj, kako se kaže, “zlonamjernosti” te mojim “bolesnim osudama” onog što ste nazvali “izbacivanjem bošnjačkih pisaca iz lektire”, kao i tvrdnjama koje netačno sugeriraju da sam, navodno, 200 nastavnika bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti u Kantonu Sarajevo optužio za šovinizam, a u vezi s čim ste mi indirektno poručili između ostalog i sljedeće: “Nastavnici nisu šovinisti, a onaj ko ih je optužio za to treba da se stidi.” Ovakvo što potpuno je nečinjeničan i uopće sasvim neprimjeren način komuniciranja u javnom prostoru, a ne bi trebao biti uobičajeni način komuniciranja ni u politici kao oblasti kojom se bavite, dok je meni kao članu akademske zajednice potpuno stran i neprihvatljiv.

Ne želim nagađati da li ste nesvjesno ili svjesno posegnuli za tzv. spinovanjem, odnosno dezavuirali javnost i možda pokušali pokrenuti javni linč protiv mene kao člana akademske zajednice, no kao profesor na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osjećam odgovornost i potrebu da Vam se kao zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo stavim na raspolaganje u vezi s mogućnošću informiranja o činjenicama u povodu revizije o kojima sam prethodno pisao u medijima, naravno ukoliko ste za takvo što zainteresirani. Sasvim mi je razumljivo da sudionike političkog života u njihovu radu i djelovanju često vode, nažalost, prije svega puki politički, stranački interesi, a manje stvarne činjenice i realna argumentacija, no vjerujem da Vam je poznato da su naučnici u svojem radu i djelovanju obavezani na poštivanje isključivo činjenica te na transparentnost s ovim u vezi. U tom smislu, a u interesu činjenica, učenika te građana Kantona Sarajevo, kao i sveukupne javnosti, i ovim putem ljubazno Vam predlažem razgovor o naučnim i stručnim pitanjima sporne revizije nastavnih planova i programa o kojoj je riječ. Kao i historičar i teoretičar književnosti rado ću Vas upoznati s onim što su upravo naučne i stručne činjenice koje ukazuju na skandalozni karakter sporne revizije nastavnih planova i programa za Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost u školama Kantona Sarajevo, tim prije što je to moja akademska dužnost, ali i obaveza koju imam spram društva s obzirom na moju akademsku poziciju.

Napominjem još jednom da ovo pitanje nije niti smije biti pitanje političkog karaktera, već pitanje isključivo nauke i struke, odnosno činjenica i naučno-stručnih kompetencija. Pogotovo nije riječ o pojavi “bošnjačkog nacionalizma” ili o interesima pojedinih političkih stranaka, kako potpuno pogrešno sugerirate, politizirajući cijeli slučaj i vezujući me za kontekst čiji nisam dio ni na koji način, a naročito nije riječ o omalovažavanju nastavnika u školama Kantona Sarajevo, kako također potpuno pogrešno želite predstaviti ovo pitanje. Pošto u javnosti pokušavate izgraditi imidž političarke koja se zalaže za depolitizaciju onih oblasti života gdje politici nije mjesto po prirodi stvari, nadam se da ćete ovakvo što uvažiti i poštivati, utoliko prije što ste kao skupštinska zastupnica čiji rad finansiraju građani Kantona Sarajevo obavezani na djelovanje u korist javnog interesa, a ne pojedinaca ili skupina koje su Vam eventualno bliske u nekom smislu. Umjesto sitnih stranačkih i drugih pojedinačnih interesa nauštrb rješavanja suštinskih problema, pitanje revizije nastavnih planova i programa potrebno je vratiti tamo gdje ono jedino pripada – nauci i struci, a u najboljem interesu svih učenika i građana Kantona Sarajevo, odnosno Bosne i Hercegovine uopće.

Uz srdačne pozdrave,

prof. dr. Sanjin Kodrić

Sarajevo, 25. oktobar 2016.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!