fbpx

Corona, a ne Crorona: Pomoć iz Hrvatske za borbu protiv pandemije upućena samo Hrvatima

Kako javljaju hrvatski mediji, Vlada Republike Hrvatske osigurala je u državnom proračunu financijsku pomoć za Bosnu i Hercegovinu u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna.

Na prvi pogled hvale vrijedna gesta, no ovaj novac, ustvari, nije namijenjen Bosni i Hercegovini već isključivo Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a sve u cilju “podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala”. Inače, riječ se o bolnici čiji je “ravnatelj” Ante Kvesić nedavno postao pravi hit na društvenim mrežama, a nakon što je izjavio da su situacija u bolnici počela komplicirati kad su “u bolnicu došli pacijenti” zaraženi koronom. Kvesić je poznat i po svojoj izjavi da im je pacijent u bolnici zaražen koronom promaknuo jer je “umisto sprida, uša sazad”.

O čemu je zaista riječ potvrdio je i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, koji je objasnio da je novac osiguran u proračunu “temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti i promiče prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu”, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izjavio je kako je riječ o dobroj odluci, jer “Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod.”

Stara poslovica kaže da se poklonu u zube ne gleda, no druga, još starija, veli da se treba čuvati Danajaca i kad darove nose. Ma šta o tome mislio Zvonko Milas, hrvatski narod ipak jeste podijeljen jer živi u dvije susjedne ali zasebne i suverene države, te bi u duhu dobrosusjedskih odnosa korektna gesta bila donirati ovih 43 miliona kuna Bosni i Hercegovini kao državi kako bi se zatim ta sredstva mogla raspodijeliti po epidemiološkom a ne etničkom kriteriju.

PROČITAJTE I...

“Ja sam to isticao i na Sudu, pokazao sam transkript sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je ona (Jelka Milićević) bila izvjestilac i predlagač kada je odlučeno da se kupe respiratori, ona dala pare da se kupe respiratori. Na sjednici je bilo 16 ministara koji su jednoglasno podržali odluku o zaključivanju ugovora, a tu odluku je morao premijer potpisati jer čini krivično djelo ako je ne potpiše. Svi su bili za, ali ministricu Milićević tužilac koristi kao svjedoka”, kaže advokat Kapo

Radončić je dimne signale o povlačenju davao proteklih nekoliko dana, mogao ih je iščitati svako ko redovno čita i glasilo njegove stranke, a zvanično je ostavku potvrdio u utorak u Sarajevu na konferenciji za novinare. Ona je malo koga iznenadila

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!