fbpx

Čistoća je lijek

Broj oboljelih od korona virusa na milion stanovnika u grupi zemalja s najnižim procentom pranja ruku, dakle u Holandiji i Italiji, jeste 18, odnosno 151. Broj oboljelih na milion stanovnika u grupi zemalja s postotkom pranja ruku 60-80 posto jeste: Austrija 17, Njemačka 14, Švicarska 57, Španija 26, Francuska 21, Velika Britanija 4 i Norveška 44.

 

 

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se od korona virusa možete zaštititi pranjem ruku vodom i sapunom. Pranje ruku u borbi protiv virusa okarakterizirano je kao nevjerovatno oružje. Razlog je taj što je korona virus “obložen” virus, što znači da ima svoju vanjsku lipidnu membranu ili masni sloj koji jedino voda i sapun mogu da razbiju i ubiju virus.

Dokaz da to zaista funkcionira možemo pronaći u navikama stanovnika zemalja koje su najviše pogođene ovim virusom. U ovom slučaju fokusirat ćemo se na Evropu. Prije nekoliko godina Gallup je radio istraživanje u Evropi koji narodi najčešće peru ruke toplom vodom i sapunom nakon izlaska iz toaleta.

Pokazalo se da najčešće peru ruke stanovnici Bosne i Hercegovine (96 %), slijede Turci (94 %), Kosovari i Grci (85 %), Rumuni (84 %), Srbi (83 %), Makedonci (82 %) i Portugalci (85 %).

S druge strane, tek 50 posto Holanđana i 57 posto Italijana pere ruke. U kategoriji zemalja gdje je postotak osoba koje peru ruke između 60 i 80 posto jesu Austrija, Njemačka, Švicarska, Španija, Francuska, Velika Britanija, Norveška…

Broj oboljelih od korona virusa na milion stanovnika u grupi zemalja s najnižim procentom pranja ruku, dakle u Holandiji i Italiji, jeste 18, odnosno 151. Broj oboljelih na milion stanovnika u grupi zemalja s postotkom pranja ruku 60-80 posto jeste: Austrija 17, Njemačka 14, Švicarska 57, Španija 26, Francuska 21, Velika Britanija 4 i Norveška 44.

Ali u zemljama gdje je postotak onih koji peru ruke iznad 80 posto broj oboljelih od korona virusa izrazito je nizak. Ni u jednoj od ovih zemalja broj oboljelih na milion stanovnika nije dvocifren. Najviše je oboljelih u Grčkoj, osam na milion stanovnika, u Portugalu tri, Albaniji 2,1, BiH 1,5, Rumuniji 0,9, Srbiji 0,5, a u Turskoj nula. /J. S./

PROČITAJTE I...

“Moj otac je te 1946. godine imao sreće, a mnogi Bošnjaci na Ilidži nisu. Zahvaljujući zlobi komšija, bili su hapšeni i ubijani. Desetine ih je tada ubijeno i zatrpano u jednoj rupi na jednoj poljani u Hrasnici koju su napravile 1944. godine savezničke bombe. Tada su letjeli saveznički avioni prema Siciliji i prelijetali preko Sarajeva. Ustaše su pucale na njih pa je jednom jedan bombarder ispustio bombu, odnosno tu se radilo o uvezanih više teških bombi. Kada je pala, napravila je ogroman krater. Mogla je u krater stati povelika kuća. Tu rupu su komunisti te 1946. godine koristili za ubijanje Bošnjaka s Ilidže”

Povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije JU Muzej „Alija Izetbegović“ ekskluzivno predstavlja online izložbu na 33 vizuala o osnivanju „stranke građana i naroda muslimanskog kulturno-povijesnog kruga“ s demokratijom kao jednom od najvažnijih odrednica. Dvadeset i šestog maja 1990. godine u svečanoj sali hotela "Holiday Inn" održana je Osnivačka skupština SDA, prve demokratske stranke građanske inicijative u Bosni i Hercegovini, čime je ozvaničen početak djelovanja ove političke stranke, nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Inicijativni odbor za osnivanje SDA je činilo 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke, a za prvog predsjednika stranke je izabran Alija Izetbegović.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!