fbpx

Čiji je Neum

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Teško je reći šta je odvratnije u ovom članku: latentni antibošnjački šovinizam ili činjenica da je on kao takav skoro pa nesvjestan dio toka svijesti autorice budući da je, valjda, postao normalni dio javnog diskursa u nekim krajevima Bosne i Hercegovine.

U članku kojeg potpisuje Nikolina Lovrić, Bošnjaci se izjednačavaju s Osmanlijama, oslobodilačke operacije Armije RBiH, poput “Neretve 93”, kojom se pokušao deblokirati opsjednuti Mostar, stavljaju se u kontekst navodne “stoljetne” želje Osmanskog carstva da izbije na Jadran, kao izdajice, tj. Jude, označavaju se stanovnici Neuma koji su odlučili prodavati nekretnine drugom, valjda “nekrstu”, i praktično se Bošnjacima pokušava negirati pravo na vlastiti dio domovine.

Sve to još je morbidnije poznaju li historijske činjenice poput onih kolika je i kakva bila morska obala bosanskog kraljevstva, u posjedu kojih se begovskih porodica nalazilo zemljište na kojem se danas diže Neum, te od čijih je novčanih sredstava izgrađena gradska infrastruktura ovog grada za vrijeme SFRJ.

No, historija, zdrav razum i osnovna pristojnost nikada nisu bili obilježja ekstremista, pogotovo onih primitivne vrste koji vole da zajedničko prisvajaju kao samo svoje.

PROČITAJTE I...

U dvorištu porodične kuće 1997. godine sagradio je tekiju. Prije toga oko 20 godina u kući je organizirao mevlude, zikr. I tada je dolazila ulema sa svih strana. Tekija može primiti oko 600 osoba. Zikr se obavlja uoči petka i uoči ponedjeljka, a priređuju se i mevludi, Jevmul-ašura, Lejletul-miradž, Lejletul-regaib... U tekiji se obavljaju teravih-namaz i bajram-namaz. Tekiju su posjetili reisul-uleme i Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović. O tekiji šejh Sirrija ef. kaže: “Gradeći tekiju, ni od koga nisam tražio sredstva, a bilo je ljudi koji su mi pomogli u građevinskom materijalu. Allah mi je dao kuveta da to privedem kraju”

“Mislio sam da će mi jednog dana dosaditi to spavanje kod drugih ljudi, u tuđim zemljama, ali, evo, još mi nije dosadilo, a tako živim 11 godina. Štaviše, sve je zanimljivije, posebno sada u doba pandemije. Učiš strane jezike, upoznaješ druge ljude i kulture. Šta još čovjek da poželi? Putovanja mi nikad nisu dosadila. Nekad dosadi pisanje bloga, nekad mi se naprosto ne da, i to je možda izazov. Ali, s druge strane, kad vidiš kakve benefite imaš od tog pisanja, onda shvatiš da vrijedi”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!