fbpx

Četvorica jednog broji; četiri se jednog boji

Ljevica u Federaciji BiH privlači iz godine u godinu sve manji broj glasača. Na ovim izborima za stranke koje se deklariraju kao lijeve glasalo je približno 20 % birača.

 

 

Premda se stječe dojam da je takozvana četvorka napravila ogroman uspjeh i pretekla SDA, jer se mnogo toga gleda iz perspektive rezultata u Sarajevu, činjenica je da su stranke iz ove grupacije – SDP, NiP, NS i NBL – ukupno gledano u padu u odnosu na prethodne izbore.

Prije dvije godine ove su četiri stranke osvojile 234.000 glasova u utrci za Federalni parlament dok će na ovim izborima imati približno 200.000 osvojenih glasova. U isto vrijeme SDA je imala pad sa 253.000 na približno 220.000, što znači da je razlika u broju birača ostala gotovo nepromijenjena.

Suština je da su NiP i NBL generirali porast od 42.000, a SDP i NS ostvarile pad od 76.000, tako da je NiP postao druga najjača stranka četvorke, a NBL se znatno približio Našoj stranci.

Ljevica u Federaciji BiH privlači iz godine u godinu sve manji broj glasača. Na ovim izborima za stranke koje se deklariraju kao lijeve glasalo je približno 20 % birača. U Bosni i Hercegovini malo se koja stranka samonaziva desnom, pa imamo čudnu situaciju da su formalno skoro sve stranke lijeve i u centru, a takozvana ljevica je ta koja određuje ko je lijevo a ko desno na političkom spektru.

Kako god, među deklariranim ljevičarskim strankama su SDP, DF, SDBiH, GS te još neke manje političke stranke, a pojedinci i liberalnu NS svrstavaju među lijeve stranke. Za mnoge stranke teško je sa sigurnošću tvrditi jesu li u centru ili desno, jer programska opredjeljenja i političko djelovanje često bivaju međusobno posvađani. Kako god, ni SDA, ni NiP, ni Nezavisni blok (BN), ni PZP, ni NLB, ni PDA, ni SBB, ni BPS i SBiH, ni A-SDA nisu stranke lijeve orijentacije. Nisu to ni HDZ niti bilo koja stranka iz takozvanog hrvatskog bloka.

Kada se to ima na umu, onda imamo situaciju da je u Kantonu Sarajevu, naprimjer, za lijevu opciju glasalo manje od četvrtine birača, a u nekim sredinama, kakve su općine s hrvatskom većinom, ljevica se na izborima prepoznaje samo kao statistička pogreška. /M.S./

PROČITAJTE I...

A da li vi znate išta o sebi? Recimo, ko ste vi, to jest – mi, Bošnjaci? Ne znate. To se mora znati. Čujete li, mora. Mi se sami sebi moramo objasniti, ko smo, što smo, odakle smo, pa onda to reći drugima, čvrsto i bez dozvole da se posumnja. Zidao ti Aja Sofiju ili brvnaru, udarao ti na bečke zidine ili tebi noću udarala kiša u pendžere, moraš znati ko si, šta si, čovjek li si, ili si pašče

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!