fbpx

“Cengiz İnşaat” dijeli 800 paketa

Pakete će dijeliti i u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zenica i mjesnim imamima u džematima u kojima žive najugroženiji stanovnici u okolnim zeničkim naseljima.

 

Mnoge institucije i humanitarna udruženja od prvih dana pandemije dijele prehrambene pakete građanima širom Bosne i Hercegovine koji su u potrebi. “Merhamet” od početka ramazana dijeli iftarske pakete na kućni prag, a do kraja ramazana planirana je podjela više hiljada humanitarnih paketa.

“Pomozi.ba”, osim Restorana dobre volje, gdje nude besplatne obroke, svakog dana podijeli oko hiljadu obroka na kućni prag, a dijele i prehrambene pakete. Do kraja maja “Pomozi.ba” planira podijeliti oko 500 tona hrane u BiH, kao i 100 tona hrane u Jemenu. Najavili su da do kraja ramazana planiraju isporučiti i hiljadu iftara u Palestini.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS također je od početka ramazana među najaktivnijim organizacijama. MFS-EMMAUS do sada je podijelio više od četiri hiljade paketa u cijeloj BiH, a neka od mjesta koje su do sada posjetili jesu Orašje, Kupres, Vlasenica, Visoko, Žepče, Travnik, Milići. Posjetili su i kolektivne centre na području Tuzlanskog kantona, a do kraja ramazana plan im je podjela oko 5.000 paketa i u ostalim područjima zemlje.

Podjela paketa moguća je zahvaljujući donacijama građana, ali i mnogih domaćih i stranih institucija. Jedna od država koja je kroz svoje institucije i firme uvijek uz BiH jeste i Turska. Od početka pandemije Turska je u našu zemlju poslala dva humanitarna aviona, jedan uz podršku Vlade, a drugi zahvaljujući naporima turskog “Crvenog polumjeseca”, koji tokom ramazana dijeli i prehrambene pakete. Turska kompanija “Soda Şişecam” je na početku pandemije donirala 30.000 maraka Domu zdravlja Lukavac i 70.000 maraka UKC-u Tuzla.

Jedna od vodećih banaka u BiH ZiraatBank ove je godine odlučila za ramazan podijeliti stotinu prehrambenih paketa putem organizacija “Pomozi.ba” i UID. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u sklopu projekta “Solidarnost za zdravlje” je zeničkoj NVO “Medica” donirala repromaterijal za izradu zaštitnih maski. Do sada je podijeljeno više od 15.000 maski koje su sašile volonterke “Medice” iz Zenice, a ukupno će biti podijeljeno oko 50.000. Osim toga, TIKA je podržala i 500 stotina porodica sjemenskim materijalom i đubrivom neophodnim za proljetnu sjetvu.

Vjerovatno vodeća građevinska kompanija u Turskoj “Cengiz İnşaat”, koja gradi autoputeve u BiH, već je donirala 100.000 maraka MFS EMMAUS-u, a u toku ramazana odlučili su putem te organizacije podijeliti i 800 prehrambenih paketa u Zenice i okolnim mjestima. Iz EMMAUS-a kažu da će im u fokusu biti njihovi raniji korisnici u stanju potrebe, kao i starije, iznemogle osobe te jetimske porodice. Pakete će dijeliti i u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zenica i mjesnim imamima u džematima u kojima žive najugroženiji stanovnici u okolnim zeničkim naseljima.

“Dugogodišnja saradnja na različitim projektima i podrška MIZ Zenica, te informacije od imama omogućit će nam da dođemo u svakom džematu do osoba u potrebi. Naše tri ekipe osam stotina paketa podijelit će u mjestima Palinovići, Briznik, Putovići, Tetovo, Lokvine, Gračanica, Kasapovići, kao i u drugim područjima”, poručili su iz EMMAUS-a. /A. Š. K./

PROČITAJTE I...

Apelujem na sve da provjere svoje podatke i da eventualne greške prijave CIK-u”, kaže Tabaković, svjestan da će biti teško spriječiti zloupotrebe s obzirom na to da “srpska politika u Srebrenici ima na raspolaganju resurse i kapacitete Opštine i kontroliše sve procese”, te da “ta ista politika ima podršku i od određenih političkih opcija.” “U sve ovo je uključen i dio ljudi iz Općinskog odbora SDP-a. Naše informacije govore da oni imaju tijesnu saradnju sa srpskim prijedlogom kandidata za načelnika Mladenom Grujičićem”, rekao je, između ostalog, Tabaković na pres-konferenciji Inicijative Moja adresa: Srebrenica

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!