fbpx

Čečenska moda

Zbog činjenice da većina ekskluzivnih kupaca potječe s Bliskog istoka, potaknula je integraciju skromnog stila i zapadne mode i taj izričaj postaje sve primjetniji na tržištu.

 

Ayshat, kćerka čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, predstavila se sa svojim kreacijama pariškoj publici prije nekoliko dana. Kolekcija čečenske dizajnerice pod nazivom Ljubavna priča predstavljena je u luksuznom hotelu “Marois”, a sastojala se od tunika i hidžaba u različitim pastelnim bojama.

Revija je imala i muzičku podlogu, ženski orkestar izveo je poznate pjesme Čečenske Republike. Tkanine izgledaju teške, ali luksuzne, riječ je o satenu, baršunu, tilu… Sve u kombinaciji s dugom suknjom koja seže do poda.

Revija je bila svečana, s manekenkama koje nisu pozirale, koje su samo hodale pistom. Među posjetiocima, uglavnom francuskim muslimanima, bilo je mnoštvo tjelohranitelja, a 21-godišnja Ayshat nije davala izjave.

Njen status kćerke čečenskog predsjednika te haljine koje kreira donijele su joj više od stotinu miliona pratilaca na Instagramu.

Ayshat je jedno od dvanaestero djece Ramzana Kadirova. Njena majka stvorila je modnu kuću “Firdaws” prije deset godina. Posao je preuzela njezina najstarija kćer. U porodici je još 11 djece, pet djevojčica i šest dječaka, uključujući i dvoje usvojene djece.

Zbog činjenice da većina ekskluzivnih kupaca potječe s Bliskog istoka, potaknula je integraciju skromnog stila i zapadne mode i taj izričaj postaje sve primjetniji na tržištu.

Osim toga, bogataši s Bliskog istoka postaju i vlasnici modnih kuća. Primjerice, “Valentino” je marka u vlasništvu Mozaha bin Nassera, katarskog šeika i vlasnika investicija “Mayhoola”, konglomerata koji je također većinski partner “Balmaina”.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!