fbpx

Cavusoglu: Španija, kao i brojne druge zemlje, prihvata da je Aja Sofija stvar suvereniteta Turske

Podsjetivši da se Aja Sofija nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Cavusoglu je rekao da Turska želi da sačuva taj status Aja Sofije i u dijalogu je s UNESCO-om

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako je Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa španskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gonzalez Layom, a nakon susreta je održana i konferencija za novinare.

Navodeći kako Španija pokazuje solidarnost s Turskom na svakoj platformi, Cavusoglu je naglasio kako Španija uvijek bezuvjetno podržava članstvo Turske u Europskoj uniji.

“Arancha je maloprije kazala na vrlo lijep način. Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila je da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske. Hvala joj na tome”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetivši da se Aja Sofija nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Cavusoglu je rekao: “Poštujemo razmišljanja i preporuke u vezi s tim da se to očuva. Mi također želimo sačuvati taj status Aje Sofije i u dijalogu smo s UNESCO-om.”

Šef turske diplomatije da će Aja Sofija izvan vremena molitve biti otvorena za posjete, odnosno da će Aju Sofiju moći posjetiti svako bez obzira na vjersku pripadnost.

Cavusoglu se dotakao na operaciju Irini, koju je Europska unija 31. marta pokrenula za provedbu UN-ovog embarga na oružje Libiji.

“Operacija Irini je definitivno pristrasna. Podržava Haftera, kažnjava Vladu Libije”, rekao je Cavusoglu.

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!