Britanci skrivali zločine

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

 

Zapovjednici britanske vojske navodno su prikrivali ratne zločine u Afganistanu i Iraku, uključujući mučenja djece ili ubijanja civila, stoji u tajnim dokumentima o kojima su izvijestili list Sunday Times i BBC. Ti dokumenti otkrivaju da su visoki vojni zapovjednici pokušali zadržati tajnim ratne zločine britanskih trupa u Afganistanu i Iraku.

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

Vojni detektivi koji su proveli ovu istragu također su otkrili moguće slučajeve krivotvorenja isprava, zločina zbog kojeg bi odgovorna vojska mogla biti procesuirana. Za njih se saznalo tokom dviju istraga ratnih zločina, jedne pod nazivom Operacija “Northmoor” na Afganistanu i druge povezane s Irakom koje je navodno zatvorio 2017. godine tadašnji ministar odbrane Michael Fallon prije nego što je slučaj došao pred sud. “Bio je pritisak Ministarstva odbrane da se slučajevi što brže zatvore”, rekao je zasad anonimni istražitelj.

List navodi slučajeve ubistva troje djece i mladića dok su oni u oktobru 2012. godine pili čaj u njihovoj kući u Afganistanu, a kojima su, kako se izvještava, pucali u glavu iz neposredne blizine vojnici SAS-a, kao i zlostavljanja zarobljenika u ljeta 2003. u kampu Stephen u iračkom gradu Basri.

Istraživači su uspjeli prikupiti hiljade svjedočenja britanskih vojnika i svjedoka, kao i dokumentaciju.

 

PROČITAJTE I...

“Izbori u Mostaru će, siguran sam, biti održani 2020. godine, samo je pitanje da li će se postići politički dogovor ili će biti neko drugo rješenje. Bolje bi bilo da se postigne politički dogovor. Suštinski bi to značilo vraćanje zakonodavne vlasti u Mostar. Želim da kažem da se predstavnici probosanskih političkih stranaka trebaju izdići iznad uskih stranačkih interesa i na izbore u Mostaru izaći jedinstveno, kao što će to vjerovatno uraditi i hrvatske stranke u okrilju HNS-a. Nije ovo nikakav poziv na nekakvu unitarizaciju, već je to politička nužnost u ovim vrlo izazovnim vremenima za Mostar i njegove građane”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!