Britanci skrivali zločine

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

 

Zapovjednici britanske vojske navodno su prikrivali ratne zločine u Afganistanu i Iraku, uključujući mučenja djece ili ubijanja civila, stoji u tajnim dokumentima o kojima su izvijestili list Sunday Times i BBC. Ti dokumenti otkrivaju da su visoki vojni zapovjednici pokušali zadržati tajnim ratne zločine britanskih trupa u Afganistanu i Iraku.

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

Vojni detektivi koji su proveli ovu istragu također su otkrili moguće slučajeve krivotvorenja isprava, zločina zbog kojeg bi odgovorna vojska mogla biti procesuirana. Za njih se saznalo tokom dviju istraga ratnih zločina, jedne pod nazivom Operacija “Northmoor” na Afganistanu i druge povezane s Irakom koje je navodno zatvorio 2017. godine tadašnji ministar odbrane Michael Fallon prije nego što je slučaj došao pred sud. “Bio je pritisak Ministarstva odbrane da se slučajevi što brže zatvore”, rekao je zasad anonimni istražitelj.

List navodi slučajeve ubistva troje djece i mladića dok su oni u oktobru 2012. godine pili čaj u njihovoj kući u Afganistanu, a kojima su, kako se izvještava, pucali u glavu iz neposredne blizine vojnici SAS-a, kao i zlostavljanja zarobljenika u ljeta 2003. u kampu Stephen u iračkom gradu Basri.

Istraživači su uspjeli prikupiti hiljade svjedočenja britanskih vojnika i svjedoka, kao i dokumentaciju.

 

PROČITAJTE I...

Macron, poput Françoisa Mitterranda, Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Françoisa Hollandea, pokušava natjerati CFCM da funkcionira kao svojevrsni “štit” od radikalizacije, očekujući čvršću integraciju muslimana Francuske, kojih ima oko šest miliona, među ukupno 67 miliona Francuza. Jedno od pitanja u kojima Macron očekuje pomoć jeste pitanje vela ili hidžaba, koji je bio zabranjen u Francuskoj 2004. godine. Ta je mjera imala određenog uspjeha i u drugim evropskim zemljama. Petnaest godina kasnije, hidžab je ponovno postao osjetljiv društveni problem, ne samo na periferiji i u predgrađima nego i na nekim univerzitetima

Osmanovićevo hapšenje nije izoliran slučaj, Srbija je to radila u još nekoliko navrata, a više puta raspisivala je potjernice zbog kojih su državljani Bosne i Hercegovine hapšeni u inostranstvu. Srbija to radi na osnovu vlastitih zakona kojima je sebi dala za pravo da procesuira sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, što nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!