fbpx

Britanci skrivali zločine

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

 

Zapovjednici britanske vojske navodno su prikrivali ratne zločine u Afganistanu i Iraku, uključujući mučenja djece ili ubijanja civila, stoji u tajnim dokumentima o kojima su izvijestili list Sunday Times i BBC. Ti dokumenti otkrivaju da su visoki vojni zapovjednici pokušali zadržati tajnim ratne zločine britanskih trupa u Afganistanu i Iraku.

Istraga je otkrila ubistva koja nisu počinili vojnici specijalnih snaga vojske SAS, kao i mučenja, premlaćivanja ili seksualna zlostavljanja zatočenika od “Black Watcha”, pješačkog bataljona Kraljevske pukovnije Škotske.

Vojni detektivi koji su proveli ovu istragu također su otkrili moguće slučajeve krivotvorenja isprava, zločina zbog kojeg bi odgovorna vojska mogla biti procesuirana. Za njih se saznalo tokom dviju istraga ratnih zločina, jedne pod nazivom Operacija “Northmoor” na Afganistanu i druge povezane s Irakom koje je navodno zatvorio 2017. godine tadašnji ministar odbrane Michael Fallon prije nego što je slučaj došao pred sud. “Bio je pritisak Ministarstva odbrane da se slučajevi što brže zatvore”, rekao je zasad anonimni istražitelj.

List navodi slučajeve ubistva troje djece i mladića dok su oni u oktobru 2012. godine pili čaj u njihovoj kući u Afganistanu, a kojima su, kako se izvještava, pucali u glavu iz neposredne blizine vojnici SAS-a, kao i zlostavljanja zarobljenika u ljeta 2003. u kampu Stephen u iračkom gradu Basri.

Istraživači su uspjeli prikupiti hiljade svjedočenja britanskih vojnika i svjedoka, kao i dokumentaciju.

 

PROČITAJTE I...

I zato, sve nas hrabri što se, uslijed masovnog širenja virusa korone među Bošnjacima u Sandžaku, na sarajevskoj Vijećnici emitira slika podrške, sandžačke zastave s ljiljanima i polumjesecom na kojoj piše “Jedno srce – jedan narod”. Dušmani laju i negoduju. Uzalud im je jer – sve dok je jednog srca, bit će i jednog naroda.

Normalnog čovjeka ovakav suludi politički avanturizam, odsustvo zdravog razuma i nebriga spram sugrađana ostavlja bez riječi. Kako je moguće da je ovdašnja, uglavnom sarajevska, opozicija spremna raditi protiv interesa države i Bošnjaka, importirati političku nestabilnost te se još i kockati sa životima hiljada sugrađana i vlastitih glasača? Ko su ti ljudi, da li su normalni, imaju li barem mrvu pameti ili morala?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!