fbpx

BOŠNJACI U HRVATSKOJ: Hamalski odnos Ishaka Hodžića

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema. 

 

Bošnjaci u Hrvatskoj uglavnom šute na sve što se tiče ne samo njihove matične domovine Bosne i Hercegovine nego i svega ostalog, a tiče se njihovog manjinskog položaja u Hrvatskoj. S jedne strane, riječ je o kukavičkom odnosu korumpirane bošnjačke kvazielite koja vodi bošnjačka udruženja, a s druge strane o nemoći ostatka Bošnjaka pred hrvatskim represivnim sustavom kojem je u interesu da bošnjačka nacionalna manjina ostane politički nijema i slijepa.

Šutjelo se dok su se po Hrvatskoj palile svijeće i održavale mise zadušnice za presuđenog ratnog zločinca i samoubicu Slobodana Praljka, a šutjelo se i ovih dana kada je Albanka Ermina Lekaj‑Prljaskaj, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koja politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića, u Hrvatskom saboru podržala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića.

“Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske”, poručio je hrabro u otvorenom pismu Hodžić, koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru.

“Od Vas se u najmanju ruku očekivao minimum pristojnosti prema Bošnjacima koje navodno zastupate, primjerice, da se odredite kao suzdržana. Međutim, gospođo Lekaj Prljaskaj, Vi niste bili među njima, i to je ono što nas žalosti. Ovim činom, smatramo, kompromitirali ste svaku mogućnost da na bilo koji način predstavljate Bošnjake u Hrvatskoj. Iz toga razloga, lično ću pokrenuti inicijativu prema bošnjačkim organizacijama i vijećima sa ciljem da Vam se onemogući da budete gost na događanjima koje iste organiziraju.

Vaše prisustvo na svakom budućem mjestu okupljanja Bošnjaka trebalo bi se smatrati kao uvreda nacionalnom dostojanstvu bošnjačkog naroda, ali i uvreda ljubavi koju Bošnjaci osjećaju prema svojoj domovini – nezavisnoj i suverenoj, tisućljetnoj zemlji Bosni i Hercegovini”, poručio je Hodžić, pozvavši Bošnjake u Hrvatskoj na bolje političko organiziranje na narednim izborima.

Međutim, na dan kada je Hodžić poslao svoje pismo, Ermina Lekaj-Prljaskaj dobila je u Velikoj Gorici pored Zagreba priznanicu za svoj rad iz ruke Ishaka Hodžića, tajnika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, tajnika Udruženja “Sabah” i čovjeka koji slovi za desnu ruku Mirsada Srebrenikovića, vjerovatno jednog od politički najzaslužnijih za otužno stanje u kojem se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze.

Ovakav podanički, rekli bismo hamalski odnos, ovakvo samoponižavajuće ponašanje Ishaka Hodžića samo pokazuje da je doista sazrelo vrijeme za korjenite promjene među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ili će se promjene dogoditi, ili će Bošnjaci u Hrvatskoj nestati u nekom obliku samonegacije i asimilacije. Treće solucije nažalost nema.

Prethodni članak

Konceptualni SDP

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!