fbpx

Bošnjaci Sandžaka obilježavaju 11. maj – Dan zastave

Povodom 11. maja, Dana zastave Bošnjaka Sandžaka čestitke su uputili Predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić i Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković. Prenosimo njihova saopćenja:

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković:

“Poštovani pripadnici bošnjačkog naroda, u zemlji, regionu i cijelome svijetu, evo nam je stigao još jedan 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.
Zastava, barjak ili sandžak, imaju isto značenje i bude istu emociju kod svih Bošnjaka koji se ponose svojim imenom i svojom etničkom pripadnošću.
Barjak, čiji Dan obilježavamo, kruna je pod kojom se ujedinjeni i nošeni viševjekovnim – milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti sa svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima.
Srednjevjekovni štit, tri zlatna ljiljana, tri polumjeseca i bijela podloga što znači sloboda, heraldički su znak naše zasebne etničke pripadnosti, jezika, historije, kulture, tradicije i običaja, duboko prožetih islamskim vrijednostima, koje vijekovima čuvamo i baštinimo gdje god da se nalazimo.
Na granici civilizacija, hrabro smo odolijevali izazovima, čuvajući svoju vjeru i ponos, onako kako smo naslijedili od svojih djedova i očeva, prenoseći svoju plemenitost na generacije koje dolaze.
U dinamici vremena u kojem danas živimo, punom devijantnih kodeksa, opšte globalizacije, nepredvidivih i neizvjesnih tokova i iskušenja, ne dozvolimo da zaboravimo sebe i svoje porijeklo, budimo ponosni na ono što jesmo, zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Sretan Vam 11.maj, Dan nacionale zastave Bošnjaka.”

 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Republika Srbija) dr. Jasmina Curić: 

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama Sandžaka upućujem najiskrenije čestitke povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.
Svakog 11. maja sjećamo se 1991. godine kada je u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada prva obnovljena institucija našeg naroda u Sandžaku.Bošnjačka zastava danas ponosno krasi bošnjačke ali i državne organizacije i institucije kao nijemi svjedok naše borbe i uspjeha za očuvanje i unapređenje prava našeg naroda.
Duboko vjerujem da ćemo pod našom prelijepom zastavom uspjeti još puno i da ćemo nastaviti da živimo u slozi i harmoniji sa ostalim narodima u Sandžaku, kao i više vijekova unazad.  Svaki novi 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, predstavlja novu pobjedu i uspjeh jedinstva, sloge i zrelosti Bošnjaka. Neka nam je sretan 11. Maj –  Dan bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni blagdan svih Bošnjaka Sandžaka.“

 

 

PROČITAJTE I...

Neki se bave citatima Izetbegovića, a Zoran Milanović izjavljuje da je Bosna i Hercegovina poput juge 45. Hrvati neukusno lažu ovih dana, krenuli su od Željka Komšića i pozicije člana Predsjedništva, a završili na tvrdnjama da nemaju nikakva prava u Bosni i Hercegovini, da nestaju intervencijom Bošnjaka i slične neistine. Bestidnici, pa neka samo nabroje svoje pozicije koje zauzimaju na federalnom i državnom nivou.

Ono što je jasno i što se može slobodno zaključiti jeste da je lista Prve stranke za Skupštinu opštine Srebrenica samo paravan za prodaju mjesta u biračkim odborima. S obzirom na to da Prva stranka nema općinski odbor u Srebrenici, da su na listi tri osobe srpske nacionalnosti (nepoznate osobe, i vrlo je izvjesno da su nastanjene u Srbiji), prodaja mjesta u biračkim odborima planirana je ranije, što samo pokazuje o kakvom diletantu se radi kada je u pitanju predsjednik Prve stranke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!