fbpx

Bošnjaci Sandžaka obilježavaju 11. maj – Dan zastave

Povodom 11. maja, Dana zastave Bošnjaka Sandžaka čestitke su uputili Predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić i Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković. Prenosimo njihova saopćenja:

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković:

“Poštovani pripadnici bošnjačkog naroda, u zemlji, regionu i cijelome svijetu, evo nam je stigao još jedan 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.
Zastava, barjak ili sandžak, imaju isto značenje i bude istu emociju kod svih Bošnjaka koji se ponose svojim imenom i svojom etničkom pripadnošću.
Barjak, čiji Dan obilježavamo, kruna je pod kojom se ujedinjeni i nošeni viševjekovnim – milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti sa svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima.
Srednjevjekovni štit, tri zlatna ljiljana, tri polumjeseca i bijela podloga što znači sloboda, heraldički su znak naše zasebne etničke pripadnosti, jezika, historije, kulture, tradicije i običaja, duboko prožetih islamskim vrijednostima, koje vijekovima čuvamo i baštinimo gdje god da se nalazimo.
Na granici civilizacija, hrabro smo odolijevali izazovima, čuvajući svoju vjeru i ponos, onako kako smo naslijedili od svojih djedova i očeva, prenoseći svoju plemenitost na generacije koje dolaze.
U dinamici vremena u kojem danas živimo, punom devijantnih kodeksa, opšte globalizacije, nepredvidivih i neizvjesnih tokova i iskušenja, ne dozvolimo da zaboravimo sebe i svoje porijeklo, budimo ponosni na ono što jesmo, zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Sretan Vam 11.maj, Dan nacionale zastave Bošnjaka.”

 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Republika Srbija) dr. Jasmina Curić: 

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama Sandžaka upućujem najiskrenije čestitke povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.
Svakog 11. maja sjećamo se 1991. godine kada je u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada prva obnovljena institucija našeg naroda u Sandžaku.Bošnjačka zastava danas ponosno krasi bošnjačke ali i državne organizacije i institucije kao nijemi svjedok naše borbe i uspjeha za očuvanje i unapređenje prava našeg naroda.
Duboko vjerujem da ćemo pod našom prelijepom zastavom uspjeti još puno i da ćemo nastaviti da živimo u slozi i harmoniji sa ostalim narodima u Sandžaku, kao i više vijekova unazad.  Svaki novi 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, predstavlja novu pobjedu i uspjeh jedinstva, sloge i zrelosti Bošnjaka. Neka nam je sretan 11. Maj –  Dan bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni blagdan svih Bošnjaka Sandžaka.“

 

 

PROČITAJTE I...

Ništa se nije propustilo, na sve se stiglo. SDA je prvoosnovana stranka u BiH. U pola godine je uspostavila stranačku strukturu u svim bitnim mjestima, ne samo u BiH i Jugoslaviji već širom svijeta, do Amerike i Australije. A zatim je spektakularno pobijedila na novembarskim izborima. Atmosfera u “Holiday Innu” tog 26. maja 1990. godine bila je istinski svečana, bili smo ponosni na sebe, na govornike, na prepunu salu, na dobru organizaciju

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!